Közélet

Nagy beszédre készül kedden Putyin, akár hadat is üzenhet

A közösségi oldalakon több elemző is arról írt, hogy furcsán egybeesik a kercsi híd felrobbantása miatt indított nyomozás lezárása, illetve az orosz elnök beszéde.

Fontos beszédet tart holnap Vlagyimir Putyin, az orosz elnök a képviselőket tájékoztatja majd az ország helyzetéről és az Ukrajnában csaknem egy évvel ezelőtt indított speciális hadműveletről is. Ez utóbbi elnevezése pedig a beszéd után akár meg is változhat, ugyanis több elemző is úgy gondolja, hogy Putyin hadat üzenhet Ukrajnának. 

MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 9: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin seen during an event marking the 100th anniversary of domestic civil aviation at the State Kremlin Palace, on February 9, 2023 in Moscow, Russia. The Russian aviation industry is under strong Western sanctions after the start of the military invasion on Ukraine.
Fotó: Getty Images

Erről természetesen már többször cikkeztek az elmúlt 12 hónap során, de eddig mindig elmaradt a „speciális hadművelet” átkeresztelése, amely újabb lehetőségeket adhatna az orosz hadseregnek. Putyinnak azonban eddig nem akaródzott kihirdetni a hadi állapotot, így most sem árt fenntartásokkal kezelni az információt. Az is igaz ugyanakkor, hogy a tavaly szeptemberi részleges mozgósítás, a hadseregben végrehajtott vezetőcserék és a harcokra fordított súlyos rubelmilliárdok sem hozták meg nemcsak a kívánt, de igazából a minimális eredményt sem a kitűzött célokból. 

Ha viszont kihirdeti a háborút, akkor a teljes hadsereget bevetheti Ukrajnában,

illetve mozgósítást rendelhet el a teljes lakosság körében, azaz minden hadköteles korú férfit behívhatnak harcolni, ez persze még nagyobb kivándorlási hullámot generálhat, mint amelyet a tavaly szeptemberi rendelet után láttunk.

A háború kihirdetéséhez most meg is lehet a szükséges „indíték”, a hírek szerint ugyanis az orosz nyomozóhatóságok lezárták a tavaly októberben felrobbantott kercsi híd ügyében indított vizsgálatot, és arra jutottak, hogy az ukrán titkosszolgálat robbantotta fel a krími összeköttetést. 

Ez az információ pedig elegendő lehet ahhoz, hogy Putyin mégis hadat üzenjen, ami közel a hadművelet egyéves évfordulójához nem is lenne érthetetlen lépés. Moszkvában ugyanis nem nézik túl jó szemmel, hogy a fronton a Wagner zsoldossereg aratja le a babérokat, de mivel még csak speciális hadműveletről van szó, nem tudják bevetni a hadsereg elitebb egységeit. 

Ha hadat nem is üzen Putyin, valamilyen keményebb üzenetet vagy egy új célt mindenképp meg kell fogalmaznia beszédében, hogy a hátországban egyre erősödő háborúellenes hangokat elcsendesítse. 

 

 

orosz-ukrán háború hadüzenet Putyin beszéd
Kapcsolódó cikkek