A tavaly januári férfi kézilabda-Európa-bajnokság mennyire vette igénybe az akkor frissen átadott MVM Dome-ot? 

Igaz András: Az MVM Dome vagyonkezelője 2022. február 15-től a Ferencvárosi Torna Club, az üzemeltetője pedig a Sportfive. Az átadás-átvételi eljárás során természetesen körültekintően jártak el a felek, hiszen már egy világeseménynek is otthont adott a létesítmény az átvételt megelőzően. De egy ekkora és ilyen összetett működésű létesítmény ettől függetlenül is folyamatos karbantartást igényel, így az állapotfelmérést követően folyamatosan ütemezésre kerültek az ezzel kapcsolatos munkálatok. A ház azóta is zavartalanul működik, és számos nagyszabású rendezvény kiváló helyszíne. 

2018.10.03.  Igaz András, a Lagardère Sports Hungary Kft. ügyvezetője . Fotó: Móricz-Sabján Simon  2018.10.03.  Igaz András, a Lagardère Sports Hungary Kft. ügyvezetője . Fotó: Móricz-Sabján Simon
Igaz András szerint az MVM Dome célja, hogy minél hamarabb a régió egyik kiemelkedő, nagy presztízsű rendezvényhelyszíne legyen, ahova örömmel jönnek a világsztárok.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Eleinte milyen kihívásokkal szembesültek az üzemeltetést illetően?

Siklósi Csaba: A Sportfive és az FTC 2014 óta partner, immár nyolc éve működik a Groupama Aréna üzemeltetésére létrejött modell, így tehát felkészülten, kellő együttműködési tapasztalattal tudtuk az MVM Dome üzemeltetését elkezdeni tavaly februárban. Ám a minket körülvevő gazdasági környezet éppen az átvétel heteiben változott meg alapjaiban, hiszen akkor kezdődött a szomszédunkban a háború, melynek hatásait azóta is érezni.  

Üzleti, gazdasági szempontból milyen évet tudhat maga mögött Európa egyik legnagyobb multifunkciós csarnoka?

Igaz András: Hosszú távra tervezünk, ezért önmagában az első év értékelése gazdasági szempontból nem célravezető. A háború és a szankciók teremtette gazdasági helyzet miatt pedig különösen nehéz önmagában megítélni egy induló, csonka évet. Annyit azonban elárulhatunk, hogy amit terveztünk, azt sikeresen meg is valósítottuk.  

A rezsiköltség és az milyen hatással van a létesítmény működtetésére? 

Siklósi Csaba: A rezsiköltségek emelkedése szinte minden iparágban drámai hatással járt. A teljes szórakoztatóipar érzi a háború és a szankciók hatását közvetlenül és közvetetten is. Ami viszont örömteli, hogy láthatóan nagy az érdeklődés az MVM Dome iránt. Az idei első fél év már jól mutatja, hogy a helyszín gyorsan megtalálta a helyét a hazai rendezvénypiacon: változatos programokkal teli a naptár, a nagyközönségi produkciók mellett vállalati rendezvények is szép számmal vannak. Optimisták vagyunk tehát a jövőt illetően, hiszen egy új és különleges helyszín vagyunk, amelyet a szervezők örömmel választanak egy-egy eseményhez.

Minden eseménynek megfelel az aréna? 

Igaz András: Igen, az eddig eltelt időszak is bizonyítja, hogy az MVM Dome igazi multifunkcionális rendezvényhelyszín. Kiválóan alkalmas koncertek, show-műsorok, sportesemények vagy éppen egyéb kulturális, vállalati események lebonyolítására is. 

Ha most rápillantanak a rendezvénynaptárunkra, igazán színes kínálatot látnak: világsztárok, mint Michael Bublé, Plácido Domingo, Roger Waters, Tom Jones vagy a rock legendái, a Mötley Crüe és a Def Leppard mellett a hazai zenei élvonal, mint a Bagossy Brothers Company vagy Majka is fellép nálunk, de volt már egész éjjel tartó retróbuli, komolyzenei hangverseny, színházi előadás és ünnepélyes évnyitó is a házban. 

Mennyibe kerül egy átlagos napon az MVM Dome üzemeltetése? Mennyivel dobja meg a költségeket egy-egy rendezvény?

Siklósi Csaba: Ez rengeteg tényező függvénye mindkét esetben, mivel 

a készenléti, standby időszakban is működtetni kell a ház alapvető rendszereit, temperálni kell a teljes épületet, de fűteni-hűteni kell azokat a helyiségeket is, amelyekben folyamatos a jelenlét, így értelemszerűen egy-egy hideg téli napon vagy a legnagyobb hőség idején lényegesen magasabb az összes napi költség.

Rendezvények idején pedig függ a produkció méretétől, az esemény időpontjától, az igénybe vett időszak hosszától, valamint a szükséges technikai igénytől, tehát erősen változó mértékű a rendezvényekkel járó technikai költség mértéke is. Tetemes tételekről beszélhetünk, ezért fontos a precíz tervezés és a körültekintő kivitelezés – amiben a szervezőkkel teljes az összhang, hiszen közös érdekünk a hatékonyság.

Michael Bublé / MVM Dome Facebook
 Michael Bublé volt az első a világsztárok közül, aki fellépett az MVM Dome-ban. 
Fotó: MVM Dome / Facebook

A kanadai énekes, Michael Bublé személyében nemrégiben igazi világsztár lépett fel önöknél. Mondott-e bármit a helyszínről? 

Igaz András: Michael Bublé a koncert alatt is elmondta a közönségnek, hogy csodálatos létesítmény az MVM Dome, és nagyon jó érzés a nemzetközi zenei fellépőkből az elsők között itt lenni. Ez a show már a nagyobbak közé tartozik, így meglehetősen összetett feladat a megrendezése. Számunkra viszont mindegyik rendezvény egyformán fontos, minden esetben arra törekszünk, hogy a szervezők és a stáb igényeit maximálisan kiszolgáljuk – hisszük, hogy ez a partnerség a hosszú távú jó kapcsolat alapja.  

Logisztikailag mennyire más egy koncertet és mondjuk egy sporteseményt előkészíteni, megszervezni? 

Siklósi Csaba: Infrastrukturális szempontból az MVM Dome felkészült a koncertek, az egyéb kulturális  vagy sportesemények és kiállítások befogadására. 

A világsztárok koncertjei vagy épp a nagy sportesemények pontosan eltervezett események, komoly előírások és pontos igénylisták alapján dolgozik ilyenkor mindenki, így természetesen nagy feladat a helyszín számára is egy-egy ilyen léptékű produkció kiszolgálása. A szervezők és a helyszín munkatársai mellett több alvállalkozó, több száz közreműködő munkájának eredménye egy nagyobb esemény megrendezése.

Logisztikai szempontból pontos rendje van a teljes időszaknak, kezdve egészen az eszközöket szállító kamionok, illetve a nagy turnékon szokásos nightliner buszok fogadásától, áramigényeik kiépítésétől egészen a produkció teljes technikai kiszolgálásának megteremtéséig, a szükséges eszközök-erőforrások biztosításáig. Többek között ezért is tart egy-egy ilyen esemény megszervezése hónapokig. 

Telt házzal debütált az MVM Dome 

A 20 022 néző befogadására alkalmas, 50 ezer négyzetméter alapterületű MVM Dome-ot 2021. december 16-án adták át, a nagyközönség előtt viszont a magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokságon mutatkozott be, amelyet tavaly január 13. és 30. között Budapest mellett Szegeden, Debrecenben, illetve Pozsonyban és Kassán bonyolítottak le. A hollandok elleni nyitómeccsre minden jegyet eladtak, rögtön telt házzal debütált az aréna. A Skardelli György által tervezett multifunkcionális sportcsarnok a Market Építő Zrt. kivitelezésében készült el, a beruházás költségei meghaladták a 110 milliárd forintot. Az üzemeltetését 2032-ig végző, 2014-ben alapított, Üllői úti székhelyű Sportfive MPA Kft. legutóbbi nettó árbevétele 4 152 976 900 forint volt.

Várható-e idén újabb fejlesztés, készülnek-e bármilyen újítással? 

Igaz András: A Sportfive és az FTC közös célja, hogy az MVM Dome minél hamarabb a régió egyik kiemelkedő, nagy presztízsű rendezvényhelyszíne legyen, ahova örömmel jönnek a világsztárok, amelyet örömmel választ a hazai szórakoztatóipar is, ahol valamennyi teremsportág idővel meg tudja mutatni magát, és ahol nagyszabású vállalati vagy egyéb zártkörű események kerülnek lebonyolításra. Modern helyszín vagyunk, de a fejlődés soha nem állhat le. Ahogy a Groupama Arénában, itt is folyamatosan fejlődünk és fejlesztünk az FTC-vel közösen. Létesítményüzemeltetőként szeretnénk olyan szolgáltatásokat hozzáadni az egyes produkciókhoz, amelyek kiemelik az MVM Dome-ot a rendezvényhelyszínek palettájáról. 

A ház alap-infrastruktúrája eleve új minőséget biztosít a partnereinknek, a homlokzaton elhelyezett 600 négyzetméteres LED-faltól kezdve a több száz belső kijelzőn és az egyéb digitális szolgáltatáson át a korszerű beléptetőrendszerig, a minőségi kínálattal rendelkező büfészolgáltatásig, vagy épp az országban egyedülálló VIP hospitality szolgáltatásokig.

Már a kezdetektől működtetünk olyan kényelmi szolgáltatásokat is, mint például a mobiltelefonos étel- és italrendelés, akár esemény közben, célunk a vendégélmény folyamatos növelése, így idén is várható több fejlesztés bevezetése.  

Budapest 20220113 Kézilabda 2022 férfi Európa bajnokság EB Magyarország Hollandia Fotó Szabó Miklós Nemzeti Sport csarnok épület belső MVM Dome szurkolók Budapest 20220113 Kézilabda 2022 férfi Európa bajnokság EB Magyarország Hollandia Fotó Szabó Miklós Nemzeti Sport csarnok épület belső MVM Dome szurkolók
Telt ház, azaz húszezer ember az MVM Dome-ban a 2021-es férfi kézilabda-Európa-bajnokságon. 
Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

Általában milyen kihasználtsággal kalkulálnak egy-egy rendezvényen?  

Siklósi Csaba: Teljesen eltérő, azaz eseményről eseményre változó, hiszen a ház remekül variálható arénatere ezt maximálisan lehetővé teszi. A szervezőkkel már a bérleti szerződés megkötése előtt megállapodunk a kívánt kialakításban és az ahhoz tartozó maximális kapacitásban. Ez a szám nagyközönségi eseményeknél ötezertől egészen húszezerig változhat a fentiek függvényében.

A népligeti felüljáró felújítása okozhat-e bármilyen problémát az aréna megközelítésében? 

Igaz András: Az MVM Dome egy könnyen megközelíthető helyszín, egy-egy rendezvény esetén kiemelten ügyelünk arra, hogy az ideérkezők időben el tudják foglalni helyüket a csarnokban. 

A tavalyi férfi kézilabda-Eb, illetve a női Bajnokok Ligája négyes döntője óta az MVM Dome nem adott otthont kézilabdameccsnek, pedig az FTC mindkét csapata érdekelt a nemzetközi mezőnyben. Mi ennek az oka?

Siklósi Csaba: A csúcskézilabda „hazajár” az MVM Dome-ba, hiszen a tavalyi hatalmas siker után idén is itt rendezik az EHF Final 4-et, a női BL négyes döntőjét.   

Budapesten lesz az évszázad mérkőzése: a világ legerősebb jégkorongcsapatát fogadja a magyar válogatott

A Világgazdaság információi szerint tavasszal az MVM Dome-ban mérkőzik meg az NHL-sztárokkal teletűzdelt kanadai csapat Magyarországgal.