A Minecraft nevű nyílt világú játékból összesen 238 millió példányt adtak el a különböző platformokon, digitális és a fizikai formában. A pixel grafikás programban a játékosok szabadon fedezhetik fel a világot, felhasználhatják annak nyersanyagait, építkezhetnek és harcolhatnak egymással vagy egyedül. Eredetileg a svéd Mojang Studios dobta piacra, amelyet a Microsoft 2014-ben vásárolt fel, és a redmondiak befektetése busásan megtérült: becslések szerint 2021-ben 380 millió dollárt termelt a vállalatnak, a felvásárlás óta pedig mintegy 3 milliárd dollárt.

Man,With,Headfone,Looking,For,Game,Pass,And,Playstation,Plus
Fotó: Shutterstock

A második helyen az amerikai Rockstar Games legendás sorozatának legújabb része található: a Grand Theft Auto (röviden GTA) 5-ből összesen 175 millió darab fogyott. A konzolokra 2013-ban, PC-re 2015-ben megjelent programban a játékosok egy nagyvárosban élhetik ki bűnözői hajlamukat, és 2018-ban már 6 milliárd dolláros bevételnél járt, ami azóta csak tovább nőtt. A harmadik legjobban kelendő videójáték 100 millió példánnyal a Tetris lett, egész pontosan annak 2006-os újrakiadása – derül ki a Visual Capitalist összegzéséből.

 

A 8. helyen a Rockstar Games másik játéka, a vadnyugaton játszódó Red Dead Redemption 2 látható 50 millióval, amely egyben a toplista legfrissebb címe: az RDR2 ugyanis 2018-ban jelent meg. Az ötödik legjobban fogyó játék a PUBG: Battlegrounds lett 75 millióval, amelyet 2017-ben dobtak piacra, bár az utóbbi időben kissé megcsappant a bázisa. A listán egyébként három Nintendo játék is található, például a 2014-ben debütáló Mario Kart 8 a hatodik helyig jutott 60,5 millió értékesített darabbal.

Az adatok szerint a legsikeresebb videójátékok többnyire az elmúlt években jelentek meg, így a jövőben valószínűleg újabb belépők kerülhetnek fel a listára. Az előrejelzések szerint az iparág 2026-ra 320 milliárd dollárra nő, még annak ellenére is, hogy az elmúlt hónapokban befékezett a videójáték-ipar. Az Egyesült Államok és Kína számít a legnagyobb piacnak, és Magyarországon is folyamatos a növekedés. Érdekesség, hogy a szektor valaha volt legnagyobb felvásárlása, az Activison Blizzard Microsoft általi bekebelezése a következő hónapokban zárulhat le.

Aranytojást tojó tyúkra lelt a Warner Bros., letarolta a videójáték-piacot a Hogwarts Legacy

A Warner Bros. zászlóshajója lehet a következő években a J. K. Rowling Harry Potter-világán (Wizarding world) alapuló videójáték, a Hogwarts Legacy. A játék számos rekordot megdöntött a megjelenése óta eltelt két hétben, és 850 millió dolláros bevételt is hozott a stúdiónak. A játék a kritikusok és a gamerek körében is hatalmas népszerűségnek örvend.