Extra

Óriási készültség mellett koronázzak meg III. Károlyt és Kamillát

London belvárosában arcfelismerő technológiát is alkalmaznak, több ezer fegyveres lesz kint az utcán.

Az Egyesült Királyság az egyetlen olyan ország Európában, ahol pazar koronázási ünnepséget rendeznek, és a szombati ceremónia lesz a negyvenedik koronázás a Westminster-apátságban, a hagyomány egészen 1066-ig nyúlik vissza. Más országok esetében, például Norvégiában, sokkal egyszerűbb ceremónián koronázzák meg az új uralkodót, Hollandiában pedig soha nem tartottak még koronázást. 

Fotó: AFP

II. Erzsbet királnyő 96 évesen hunyt el, rekordideig, hetven évig ült a trónon. Ő volt az első brit uralkodó, akinek a koronázását élő televíziós közvetítésben láthatták az alattvalók. 

A királynő 1952. február 6-án lépett trónra, és egy évvel később, 1953. június 2-án koronázták meg, azaz II. Erzsébet volt a leghosszabb trónon lévő brit (angol-skót) uralkodó, a világtörténelemben pedig csak XIV. Lajos francia király ült tovább a trónján. 

Több ezer fegyveres kíséri majd a különleges hintókat

III. Károly királyt szombaton koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban, az angol–brit monarchia ősi koronázási templomában. III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázzák, mivel a brit monarchikus szokásjog szerint a férfi uralkodók hitvesét a királynéi cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg. 

III. Károly lesz a tizedik uralkodó, akit megkoronáznak Amerika 1776-os függetlenségének kikiáltása óta. Egyetlen amerikai elnök sem vett részt brit koronázáson, ez a hagyomány továbbra is fennáll, de Jill Biden first lady ott lesz a ceremónián.

Az NBC News összeállítása alapján szombat délelőtti menet becslések szerint 35 percig tart a Buckingham-palotától az apátságig. Az apátsághoz a király és Kamilla királyné a gyémántjubileumi állami hintón érkezik, amelyet II. Erzsébet királynő használt először 2014-ben. A légkondicionált hintót, amelyet hat windsori szürke ló húz, csak az uralkodó használhatja, alkalmanként egy látogató államfő társaságában. A hintó tetején lévő aranyozott koronát tölgyfából faragták ki, valamint használtak fel hozzá Isaac Newton matematikus almafájából is, amelyen a tudós kezdőbetűi szerepelnek. A megkoronázott pár a 126 éves állami aranyhintón vonul majd az ünneplő tömeg előtt a Westminster-apátságból.

@hirtv_official III. Károly és felesége Kamilla Királyné 2 hintóval utazik majd a koronázási ünnepségen. Az egyik egy modern legkondicionálóval felszerelt, míg a másik egy több, mint 250 éves jármű lesz. Mutatjuk a részleteket. #hírtv #koronázás #nagybritannia ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

 

Várhatóan Nagy-Britanniából és a Nemzetközösségből ötezer fegyveres kíséri az újonnan megkoronázott királyt és királynét. A Buckingham-palota és a brit kormány közös tervei szerint a brit fegyveres erők további 1200 tagja vonul majd  a hintó útvonalán.

London belvárosában arcfelismerő technológiát is alkalmaznak, a figyelőlista olyanokra összpontosít, akiknek a jelenléte a koronázás napján „aggályokat vetne fel a lakosság védelme szempontjából”. Közöttük vannak mindazok, akik ellen körözés vagy elfogatási parancs van érvényben. A Scotland Yard „toleranciaküszöbe alacsony lesz bármiféle rendzavarással szemben” – szól a rendőrségi közlemény.

A Westminster-apátságban tartandó csaknem kétórás szimbolikus szertartás nagyjából változatlan maradt az elmúlt ezer év folyamán. Belépéskor a hagyományos anglikán I Was Glad című himnuszt éneklik el, a 122. zsoltáron alapuló darabot, amelyet legalább 1626 óta énekelnek a brit koronázásokon. Az apátságban kétezer vendég zsúfolódik majd össze, köztük Harry herceg, Károly kisebbik fia, aki kínos viszonyt ápol a családjával, valamint a királyi intézményekkel, miután a Spare (Tartalék) című könyvében meglehetősen kényes részleteket tárt a nyilvánosság elé a királyi család életéből.  

Preparations For King Charles III And Queen Camilla Coronation In London England
Fotó: John Lamparski / NurPhoto via AFP

Mennyit ér a brit koronázási viselet?

A ceremónián az uralkodóra kerülő számos ruhadarab közül ez az egyik legkülönlegesebb, amelyet még a dédapja, V. György számára készítettek 1911-ben, és amelyet az édesanyja, II. Erzsébet királynő is viselt a koronázása alkalmával.

III. Károly idősebb fia helyezi az édesapjára a két kilogramm súlyú aranyruhát.

A szupertunika aranyszövetből készült, azaz vékony arany- és ezüstözött fémdarabokkal bevont selyemfonalból, s arabeszk-, illetve virágmotívumokkal hímezték ki. 

a birodalmi korona értékét, amelynek jelenlegi változatát 1937-ben készítették, és jóval könnyebb a csak a koronázás alkalmával viselt Szent Eduárdnál, szakértők néhány éve nagyjából 5 milliárd fontra, azaz több mint 2300 milliárd forintra becsülték

Igaz, hozzátették, hogy a piaci ára valójában nem kalkulálható, mert még szétszedve, gyémántonként vagy smaragdonként is lehetetlen lenne értékesíteni. A díszruhák, koronák és a további, drágakövekkel kirakott, ceremóniákon használt tárgyak, ékszerek nem biztosíthatók, mert történelmi jellegük miatt nem lehet beárazni őket. És ha az értékük meghatározhatatlan, lehetetlen rájuk biztosítást kötni.

Milliárdokat költenek el a koronázás alatt

A koronázási hétvége harmadik napjára, május 8-ra, hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, emellett pénteken, szombaton és vasárnap a törvényben előírt 23 óra helyett kivételes engedéllyel másnap hajnali 1 óráig tarthatnak nyitva a pubok, a bárok, a klubok és egyéb olyan vendéglátóhelyek, amelyeknek önálló italmérési engedélyük van. Országszerte hatalmas rendezvényekkel, koncertekkel, utcabálokkal kísért háromnapos hosszú koronázási hétvégén 

a britek és a turisták százezrei 1,416 milliárd fontot (több mint 600 milliárd forintot) költenek majd ételre, italra, ajándék- és emléktárgyakra,

valamint az éttermekben és a pubokban elfogyasztott ünnepi fogásokra. A londoni A Kiskereskedelmi Kutatóközpont előrejelzése szerint a teljes összegből 245,91 millió fontot fordítanak az ünneplő milliók ajándékokra és emléktárgyakra, 846,84 millió fontot hagynak a vendéglátóhelyeken, a kifejezetten erre az eseményre érkező külföldi turisták pótlólagos költekezésének pedig 322,93 millió font lesz a pluszbevétele.

 

III. Károly koronázás Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek