A Maros egyik baloldali mellékfolyója, a Sztrigy Románia egyik legveszélyesebb folyójává vált, már többen meghaltak a kiszámíthatatlan, gyors vízszintváltozásai miatt. 1989-ben, a Ceausescu-rezsim utolsó évében a román állam megkezdte a Sztrigy víz erőmű-tároló körüli munkálatokat. A beruházásnak az volt a célja, hogy a folyót jelentős energiatermelővé alakítsák át.

A projekt célja összesen hét vízerőmű felépítése volt, amelyek több település energiaellátását biztosították volna. 2019-ig megépült három, később a román állam lemondott az eredeti projektben javasolt, további négy vízerőmű megépítéséről.

Az Adevarul.ro cikke szerint a hidrotechnikai tevékenység miatt a folyó vízszintje gyakran megemelkedett, és elnyelte a szigeteket. Az idők során számos olyan eset fordult elő, hogy a hirtelen vízszintemelkedés miatt a szigeten pihenőknek segítséget kellett kérniük. Legutóbb vasárnap este került sor erre, amikor a vízszint néhány perc alatt felszökött, és egy a szigeten lévő családot teljesen elzárt a külvilágtól. A vízszint emelkedése általában az esti órákban jelentkezik, a helyiek egy része ezt tudja, de nem mindenki tud rá előre felkészülni. 

A gyerekkel voltam a vízben, és nagy szerencsém volt, hogy sikerült vele kijutnom a partra

– mesélte az egyik szülő. „Vasárnap néhány perc alatt majdnem egy méterrel emelkedett a víz szintje. Nagy szerencsénk volt, mert egy hölgy nagyon hangosan kiabált, hogy jöjjünk ki a vízből” – mondta el egy másik turista. „Körülbelül 12 éve kerültem veszélyes helyzetbe a folyó miatt. Sikerült kijutnunk a partra, de azóta nem megyek a közelébe se” – mondta egy másik túlélő. 

Egyes helyiek szerint figyelmeztetőtáblákat kellene kihelyezni, és szirénákkal jelezni az embereknek a veszélyt. Az elmúlt években a folyó több halálos áldozatot is szedett: többen a vízerőművek elterelő csatornáiba fulladtak bele, volt olyan eset is, amikor az egyik átívelő híd beomlott az emelkedő vízszint miatt. A folyóparti piknikezés Erdélyben kedvelt szabadidő-tevékenység.