Extra

Ez a világ legcsípősebb paprikája: bekerült a Guinness-rekordok könyvébe a Pepper X

Megdöntötték a világ legcsípősebb paprikájának világrekordját. A Guinness-rekordok könyvébe 2023-ban jegyezték be az új bajnokot, a Pepper X-et. Az Ed Currie által nemesített Pepper X olyan erős, hogy több mint három órán keresztül csípi az elfogyasztójának minden olyan részét, amivel érintkezett, illetve akár egyórás görcsrohamokat is okozhat a fájdalommal. Összesen 5 ember él a Földön, aki képes volt megenni egy egész Pepper X paprikát.

A Pepper X hivatalosan is a világ legcsípősebb paprikája lett. A Guinness World Records bejelentette a trónfosztást, így az eddigi csúcstartó Carolina Reaper már csak az ezüstéremmel büszkélkedhet.

A Pepper X hivatalosan is a világ legcsípősebb paprikája lett. A Scoville-skálán 2,69 milliós értékkel szerepel, ami 538-szor csípősebb, mint a jalapeno pprika.
Fotó: Times

A Carolina Reaper és a Pepper X paprikát is Ed Currie nemesítette, így a gazda a saját rekordját tudta megdönteni. A Pepper X kifejlesztése 10 évbe került. Currie ennyi időn keresztül keresztezte egymással az egyes fajokat, mire egy önálló fajtaként megszületett Capsicum nemzettségnek (paprikafélék családja) e büszke tagja.

A Pepper X-et a Carolina Reaper és egy rejtélyes paprika keresztezéséből hozta létre Currie. Ez utóbbi fajta nevét nem árulta el, csak annyit, hogy egy barátja küldte neki a pokolian erős paprikát Michiganből.

Három és fél órán keresztül csípte a számat, aztán jöttek a görcsök. Borzalmas volt. Körülbelül egy órán keresztül feküdtem a földön és nyögtem a fájdalomtól miután megettem

– emlékezett vissza Currie az első alkalomra, amikor letesztelte a Pepper X-et. Egyelőre 5 olyan ember van a Földön, aki képes volt megenni egy egész Pepper X-et, egyikük Currie.

A feltaláló 2013-ban került be először a Guinness-rekordok könyvébe, amikor a bizottság elismerte a Carolina Reapert a legerősebb paprikának. Azóta dolgozott a trónfosztó Pepper X-en. A Carolina Reaperrel ellentétben, ami gömbölyded és élénkpiros színű, az X egy sárgás-zöldes gumóra hasonlít. Emellett a Pepper X abban is eltér elődjétől, hogy erősen földes utóíze van.

Mitől olyan csípős a Pepper X?

A paprikák csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza, ami a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyán. A paprikában a kapszaicin mennyiségét a Scoville-skálán lehet mérni. A 0-s Scoville-érték az egyáltalán nem csípős ételeket jelzi. Egy átlagos jalapeno paprika nagyjából 5000 egységen áll a Scoville-skálán.

25 évvel ezelőtt a habanero paprika számított a legcsípősebbnek, 100 ezres értékkel. 2013-ban a Guinness-rekordok könyvébe bejegyezték a Carolina Reapert 1,64 milliós értékkel. A Pepper X most ezt utasította maga mellé. Arról eltérő adatok láttak napvilágot, hogy hol is áll a paprika a Scoville-skálán, de 

a Pepper X-et Guinness-rekordok könyvébe végül 2,69 milliós értékkel vésték be.

A Scoville-skálán ezt a magas pontszámot a dél-karolinai Winthrop Egyetem mérései adták ki.

Ed Currie a Guinness-rekord bejegyzését követően közölte, hogy már dolgozik a következő paprikáján, ami még a Pepper X-nél is csípősebb lesz.

 

Pepper X kapszaicin legcsípősebb paprika mozaik világrekord
Kapcsolódó cikkek