Shakirának hétfőn bíróság elé kellett állnia adócsalás vádja miatt, ugyanis a spanyol hatóságok szerint 2012 és 2014 között mintegy 14,5 millió euró (5,9 milliárd forint) adót nem fizetett be. Az énekesnő korábban azt állította, hogy csak 2015-ben telepedett le tartósan Spanyolországban, ezt megelőzően a Bahamákra volt bejelentkezve, ráadásul az évek nagyobb részét külföldi turnékon töltötte.

Shakira's Trial In Barcelona For Alleged Tax FraudBARCELONA, SPAIN - NOVEMBER 20: The singer Shakira leaves Audiencia Nacional with her lawyers, Pau Molins, Miriam Company after reaching a deal with authorities before her trial for alleged tax fraud on November 20, 2023, in Barcelona, Catalonia, Spain. (Photo By David Oller/Europa Press via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az ügyészség nyolc év börtönbüntetést és teljes adó-visszatérítést követelt, végül a bíróság enyhébb ítéletet állapított meg – írja a Reuters.

A kolumbiai énekesnő elfogadta a bíróság ajánlatát, miszerint a szóban forgó összeg 50 százalékát kell kifizetnie, valamint további 438 ezer eurót (166 millió forint), hogy elkerülje a három év börtönbüntetést.

Shakirának nem ez volt idén az egyetlen bírósági ügye. Az ügyészség szerint a kolumbiai popsztár 2018-ban 6,7 millió euró be nem fizetett adóval rövidítette meg a spanyol államot, miután nem vallott be egyebek között több millió eurónyi előleget, amelyet az El Dorado című turnéjáért kapott. Az új vádak azon alapulnak, hogy 2018-ban még Barcelonában élő és akkoriban a focista Gerard Piquével járó Shakirának nemzetközi bevételei után is Spanyolországban kellett volna adót fizetnie.