Extra

Csináld magad mesterséges megtermékenyítő szett kapott engedélyt

Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte egy startup otthoni, mesterséges fogantatást lehetővé tevő eszközét. Azonban kérdéses, hogy mekkora az esélye a sikernek.

Egy amerikai startup, a Mosie Baby engedélyt nyert az ország gyógyszerhatóságától (FDA) egy otthoni, csináld magad mesterséges megtermékenyítést célzó eszköz forgalmazására.

Szemben a kórházi, akár ezer dollárba is kerülő eljárással, a Mosie Baby eszközét már 129 dollárért meg lehet vásárolni. A vállalkozás ugyan már 2015 óta a piacon van, de 2020-ban az FDA figyelmeztetést adott ki, mely szerint a házilag használható mesterséges megtermékenyítési eszközök forgalmazása engedélyhez kötött.

Fotó: Mosie Baby / Facebook

Az austini startup szerdán közölte, hogy sikerült az FDA jóváhagyását beszereznie, így ők rendelkeznek az első hatósági engedéllyel egy intravaginális otthoni, mesterséges megtermékenyítést kínáló eszközhöz.

A Mosie Baby terméke nem azonos a méhen belüli megtermékenyítéssel, melynek során egészségügyi szakemberek a spermiumot közvetlenül a méhbe fecskendezik be, inkább a hagyományos szexre emlékeztető módon, a cég eszközével csak a vagináig jut el a fecskendő, és annak segítségével az ondó – írja a Bloomberg.

Maureen Brown, a cég vezérigazgatója szerint azonban 

a termékük így is segíthet azoknak, akik donor vagy béranya segítségével vállalnak gyereket, vagy akik számára gondot jelent az intimitás, de azoknak a pároknak is, amelyeknek az időbeosztása nem passzol teljesen. 

Szakértők szerint azonban akiknek a fogantatás gondot okoz, azok jobban teszik, ha inkább nőgyógyászhoz fordulnak. Azt ugyanis nem vizsgálták, hogy az eszköz mekkora eséllyel segíti a teherbe esést, de az intruzívabb méhen belüli megtermékenyítés sikere is csak 5–15 százalék között mozog egy elemzés szerint. 

A Mosie Baby szettjei egyébként két próbálkozásra adnak lehetőséget, és többek között a Walmart weboldalán vagy a CVS patikahálózatában is meg lehet venni.

 

startup FDA mesterséges megtermékenyítés
Kapcsolódó cikkek