Extra

Meglett Matthew Perry vérvizsgálatának eredménye, magyar szálloda a világ legjobb gyógyfürdője, kihirdették a minimálbért – A Világgazdaság legfelkapottabb cikkei novemberben

Kiderült, mennyit keresnek az ukrán és az orosz katonák. Nem jött be az önkiszolgáló kassza az angoloknak. Sorra jelentik be a boltok, hogy zárva lesznek karácsonykor. Mutatjuk a Világgazdaság legnépszerűbb novemberi cikkeit.

Családjuk körében tölthetik a karácsonyt a Lidl dolgozói

A Lidl Magyarország csatlakozott a CÖF-CÖKA (Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány) és az Egyenlő.hu, a modern szakszervezet kezdeményezéséhez. Ezért úgy döntött, hogy szenteste napján mind a 200 áruházát zárva tartja, vagyis a munkavállalóinak december 24-én szabadnapot biztosít. Emiatt december 23-án meghosszabbított nyitvatartással várja a vásárlókat.

Kallus György / Világgazdaság
2023.09.12.
Lidl, élelmiszer, bolt, bevásárlás, üzlet,
Zárva lesznek a Lidl üzletei karácsonykor. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Magyar luxusszálloda lett a világ legjobb gyógyfürdője

Az Athénban megrendezett 17. World Luxury Awards gálán a World Luxury Hotel Awards és a World Luxury Spa Awards kategóriában is több díjjal ismerték el a sárvári Spirit Hotel Thermal Spát.

A luxusszálloda-iparban a World Luxury Awards díjai számítanak a legrangosabb elismerésnek. A prémiumhoteleket több mint száz kategóriában lehet nevezni, és a nemzetközi megmérettetés során évente több százezer vendég és iparági szakember szavazatai alapján kerülnek ki a győztesek.

A Spirit Hotel Thermal Spa idén elnyerte a Global Spa of the Year (a világ legjobb gyógyfürdője) és a Luxury Country Hotel of the Year (a legjobb vidéki luxusszálloda) díjat.

Nagy elismerést kapott a sárvári hotel. Fotó: Varga György / MTI

 

Ennyit keresnek az ukrán és az orosz katonák

Moszkva és Kijev is hatalmas pénzeket költ a katonái bérezésére, egymás mellé állítva azonban kiderül, hogy a két ország más rendszer alapján fizeti őket. A Magyar Nemzet összehasonlította, hogy hol mennyit keresnek hivatalosan a seregben. Egyes katonák fizetése a milliót is meghaladja.

Kijev 2023-ban már nem tervez több fizetésemelést a hadseregben.

Fontos kiemelni, hogy 2023-ban az ukrán honvédők fizetése attól függ, hogy milyen mértékben vesznek részt a harci cselekményekben, illetve a különböző küldetésekben.

Az orosz katonai vezetés csak idén májusban hozta nyilvánosságra, hogy mennyit keresnek az ukrajnai harci cselekményekben részt vevő katonái. Addig ez hadititoknak minősült.

Orosz katonák mennek a frontra. Fotó: MTI

 

Meglett Matthew Perry első vérvizsgálatának eredménye

Matthew Perry halálát nem fentanil- vagy metanfetamin-túladagolás okozta – derült ki a halottkém vérvizsgálatának első eredményeiből.

A rendőrség adta ki az első eredményeket az október 28-án elhunyt színész vérvizsgálatáról. A nyomozók próbálják kideríteni, hogyan halt meg Matthew Perry. A Jóbarátok sztárját kaliforniai otthonában találták meg holtan, a jakuzziban. Perry vízbe fulladt, de egyelőre nem tiszták a halálának körülményei.

Memorial for Actor Matthew Perry at Friends ApartmentMemorial for Actor Matthew Perry at Friends ApartmentNew York City,NY-October 31st 2023: Memorial for Actor Matthew Perry who passed away on October 28th 2023 in New York City. Credit: Katie Godowski/MediaPunch
A színészt az egész világ meggyászolta. Fotó: Northfoto

 

Szeptemberben kihirdették a minimálbért

Az ősz kezdetétől a Magyar Közlönyben is szerepel a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésén tető alá hozott megállapodás a jövő évi minimálbérről, amely azonban már idén decembertől életbe lép.

Meglepetés nincs, ahogy azt korábban mi is megírtuk, a legalacsonyabb javadalmazás teljes munkaidő esetén havi 266 800 forint lesz decembertől, míg a legalább középfokú végzettséget vagy szakképzést igénylő munkakörök garantált bérminimuma 326 ezer forint lesz havonta.

Az előbbi 15, az utóbbi 10 százalékkal emelkedik.

Fontos megjegyezni, hogy bruttó összegekről van szó, így az előbbi nettója 176 ezerre, az utóbbié 217 ezerre ugrik 2023. december elsejével.

Izraeli háború: az űrben is lezajlott az első csata

Az űrben lőtt le egy ballisztikus rakétát a múlt héten Izrael, ami az első harci cselekmény lehetett a világűrben. A ballisztikus rakétát Jemenből indították el az Irán által támogatott húszi lázadók, és több mint 1500 kilométert repült az Arab-félsziget felett, mielőtt lelőtték.

Noha az izraeli hadsereg (IDF) nem sok információt árult el a rakéta elfogásáról, de azt lehet tudni, hogy az ország légiereje több Arrow 2 rakétavédelmi rendszert is működtet, amelyek hiperszonikus elfogórakétákkal hárítják el a támadásokat. Az izraeli hadügyminisztérium videót is közzétett az elfogásról.

 

Megölték a WHO munkatársát és családját Gázában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik munkatársa, hat hónapos csecsemője, férje és két testvére is életét vesztette a Gázai övezetben zajló harcokban – írta az X-en közzétett bejegyzésében a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kedd este.

A WHO-nak dolgozó nő szüleinek a tengerparti övezet déli részén lévő házát érte találat, ahova korábban a szervezet 29 éves alkalmazottja a Gázában zajló harcok elől menekült – közölte a szervezet.

Nincsenek szavak a fájdalomra, amelyet érzünk

– közölte a főigazgató.

Több százan kapnak sárga csekket a rendőrségtől év végén

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kerületi kapitányságai és a Közlekedésrendészeti Főosztály rendőrei Budapest területén összesen 64 esetben hajtottak végre akciót az év tizedik hónapjában.

Az ellenőrzésekhez nem csupán rendőri jelleggel ellátott szolgálati gépkocsikat és motorkerékpárokat, hanem civil jellegű járműveket is igénybe vettek.

Az egyenruhások statikusan, illetve mozgó járművekből is mérték a közlekedő gépjárművek sebességét.

Egy hónap alatt 506 esetben történt valamilyen intézkedés; ezen belül sebességtúllépés miatt 157 helyszíni bírságot, 55 közigazgatási bírságot szabtak ki, két esetben közigazgatási jegyzőkönyvet vettek fel. A sebességtúllépésekről összesen 601 leállítás nélküli felvétel készült.

„Drifteléshez” kapcsolódó szabályszegések miatt 17 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, két esetben pedig szabálysértési feljelentés készült. Engedély nélküli átalakítás miatt két esetben szabálysértési feljelentést tettek az egyenruhások.

20220407 Budapest Közúti ellenőrzésFotó: Markovics Gábor (MG)Ripost Budapest rendőrségi intézkedések , bírságok ( szabalytalanságok , biztonsági őv ellenörzése )   Fotó : Markovics Gábor
Drifteléshez kapcsolódó szabályszegések miatt 17 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.
Fotó: Markovics Gábor / Ripost

 

Nem jött be a vásárlóknak az önkiszolgáló kassza

Egy áruházlánc a vásárlói visszajelzések miatt arra a döntésre jutott, hogy szinte az összes önkiszolgáló kasszáját felszámolja. A Booths élelmiszer-üzletlánc 28 boltjának nagy része Észak-Angliában található. Mindeközben az ország két legnagyobb élelmiszer-üzletlánca, a Tesco és a Sainsbury’s több ezer önkiszolgáló kasszát telepített, és csökkentette a személyzettel rendelkező pénztárak számát. Murray elmondta, hogy 

az ügyfelek lassúnak, megbízhatatlannak, valamint személytelennek találták a Booths önkiszolgálását.

Szeptemberben is volt egy nagy benzinárcsökkenés

Az ősz elején is nagyot csökkent a benzin és a gázolaj ára. Az előbbi bruttó 5 forinttal, míg a gázolaj ára bruttó 8 forinttal lett kevesebb a hét közepén – olvasható a Holtankoljak oldalán. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulhatnak: 

  • 95-ös benzin: 605 forint/liter,
  • gázolaj: 631 forint/liter.

A mostani árváltozással szemben korábban az volt megfigyelhető, hogy miközben a benzin drágult, a dízel ára csökkent.

20220629 Budapest Benzinkút Tankolás
Csökkent a benzin és a dízel ára is.
Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

 

Matthew Perry harci cselekmény Kijev luxusszálloda vérvizsgálat
Kapcsolódó cikkek