Extra

Ennyi volt, többé nem rendezik meg a pucér férfiak viadalát

Ezeréves hagyománynak vetettek véget idén Japánban az elöregedő társadalom miatt: többé nem rendezik meg a pucér férfiak viadalát. A Somin-sai fesztivált, azaz a meztelen férfiak fesztiváljának megerőltető rituáléját az idősek már nem bírják, fiatal helyiből pedig már nincs elég hozzá.

Japánban egészen eddig élt egy hagyomány, amelyben férfiak csaknem teljesen pucérra, azaz fehér ágyékkötőre és zoknira vetkőztek, majd egy talizmánért viaskodtak. Ez a japán Somin-sai fesztivál, ismertebb nevén a „meztelen férfi fesztivál”.

Somin-sai Festival in Oshu
Ezeréves hagyománynak vetettek véget idén Japánban az elöregedő társadalom miatt: többé nem rendezik meg a meztelen férfiak viadalát, a Somin-sai fesztivált.
Ezeréves hagyománynak vetettek véget idén Japánban az elöregedő társadalom miatt.
Fotó: GettyImages 

Az eseményt már több mint ezer éve minden évben megrendezték a Kokusekiji templomban – egészen szombatig. 

Nincs már elég olyan fiatal férfi ugyanis, aki hajlandó lenne f⁠⁠olytatni a hagyományt, az idősek pedig már nem bírják a fizikailag megerőltető rituálét.    

Japán népessége három évtizede csökken, mára a termékenységi ráta 1,3-ra csökkent, ami messze elmarad a népességszám fenntartásához szükséges 2,1-től. A halálozások száma pedig már több mint tíz éve meghaladja a születésekét.

A Somin-sai fesztivál egyike volt az országban megrendezett három nagy meztelen fesztiválnak, és mindig a holdújév hetedik napján, Iwate északkeleti prefektúrájában, a Kokusekiji templomban rendezték meg. A fesztiválok célja, hogy az új év szerencsés legyen: bőséges aratást, jólétet, jó egészséget és termékenységet hozzon.

Hogyan zajlott a meztelen férfiak fesztiválja?

Először is a férfiak fehér ágyékkötőre és zoknira vetkőztek és négyzet alakú, áldásokkal körbeírt lámpásokat vettek magukhoz. A Somin-sai résztvevői ezután azt kiabálták, hogy „távozz, gonosz”, és megmártóztak a Yamauchigawa-folyó hideg vizében, hogy felkészítsék testüket a megmérettetésre. A férfiak ezután átmentek a Kokusekiji templomba, ahol egészségért és jó termésért imádkoztak. Az esemény fénypontja ekkor következett: a társaság elindult a főpap által megáldott fatalizmánokat tartalmazó zacskóért.  

A szombati tülekedés győztese a 49 éves Kikuchi Toshiaki volt, a helyi természetvédő egyesület egyik tagja – számolt be a CNN.

Vendégmunkások nélkül összeomlana a japán gazdaság

Japán rekordot döntött a bevándorlók számában, ám még így is elmarad a fejlett országok átlagától. Ha a távol-keleti ország nem képes nagyobb ütemben növelni a külföldi munkavállalók számát, akkor gazdasága visszaeshet, a jóléti rendszer pedig csődöt mondhat. A japán vállalatok többsége jelenleg munkaerőhiánnyal küzd, de a társadalomban továbbra is él az idegengyűlölet.

 

pucér meztelen Japán fesztivál
Kapcsolódó cikkek