Amanj Ali 2020 májusában bejegyeztette a brit szellemi tulajdon hivatalánál a Tesla Chicken & Pizza névjegyet az élelmiszer- és italszolgáltatások kategóriájában. A boltos a védjegyet a Colorado’s Chicken nevű üzletének új, elviteles ételszolgáltatásának szánta. A csirkés elmondása szerint a védjegyének ihletője ugyanaz volt, mint az autóipari óriásénak: Nikola Tesla szerb-amerikai feltaláló és villamosmérnök.  

 A csirkés hiába jegyeztette be sikerrel a védjegyet az Egyesült Királyságban, az amerikai autógyártó Tesla töröltette azt.
Upland, CA USA - June 19 2023: TESLA Delivery Centers support Tesla-designed and manufactured electric vehicles. Tesla is a multinational automotive and energy company headquartered in Austin, Texas.
 A brit csirkés hiába jegyeztette be sikerrel a védjegyet az Egyesült Királyságban, az amerikai autógyártó Tesla töröltette.
Fotó: Shutterstock

A férfi azért akarta elnevezni Nikola Tesláról az új üzletágát, mert korábban már hallott róla. 

Ő egyfajta intelligens fickó volt, fiatal koromban olvastam róla, néztem a képeit

– nyilatkozta a BBC-nek. Így aztán a boltos tiltakozott, amikor a Tesla villanyautó-gyártó védjegyoltalomért folyamodott a hivatalhoz.    

Csirkés versus Tesla

Az amerikai autógyártó ugyanis nemzetközi védjegyeinek oltalmát kérte az Egyesült Királyságban az élelmiszer- és italszolgáltatások kategóriájában is, amely ezzel az önkiszolgáló és elviteles éttermi szolgáltatásokra is kiterjed. A világ leggazdagabb emberének, Elon Musknak a cége azért kezdeményezte ezt, mert úgy látta, hogy a csirkeboltos hasznot húz a hírnevéből.

Ali viszont úgy látta, hogy a kérelmet el kell utasítani, mert a Tesla nem emelt kifogást az ő védjegye ellen a bejegyzést követő két hónapban, amikor ezt megtehette volna. Ráadásul úgy volt vele, hogyha a vállalat sikerrel jár, akkor kérheti az ő védjegyének érvénytelenítését. Így is történt.      

Az autógyártó 2022 novemberében arra hivatkozva kérte a törlést, hogy a 2013-ban bejegyzett „Tesla” már olyan globálisan elismert márkanevet jelent, hogy azt a csirkeboltos tisztességtelenül használhatja a maga és vállalkozása gyarapodására. Az elektromos autókat gyártó cég azzal is indokolta a lépését, hogy 2018 januárjában a Twitteren bejelentette, hogy ilyen néven éttermet nyitna.    

A hivatal a kérésnek helyt adott, és egy év alatt törölte a manchesteri csirkebolt tulajdonosának védjegyét, valamint arra kötelezték, hogy fizessen 4 ezer font kártérítést Elon Musk cégének.

Mivel Ali a jogi költségekre már korábban 8 ezer fontot fizetett, így összesen 12 ezer fontjába fájt a Teslával való viaskodása. A csirkeboltos fellebbezett volna a döntés ellen, de mivel nincs rá elég pénzre, és nem akar megint egy idegőrlő, kétéves jogi harcot, inkább beletörődött a cégér elvesztésébe.