Az Apple tárgyalásokat folytat a kínai Google-ként emlegetett Baiduval, hogy a cég mesterséges intelligenciáját (MI) az Apple kínai piacra szánt készülékeiben használják. A források szerint az egyeztetések korai szakaszban vannak, és az is előfordulhat, hogy végül nem születik megállapodás a felek között. Az nem ismert, hogy a kaliforniai vállalat más kínai vállalkozásokkal is tárgyal-e hasonló szerződésről.

Big Companies In The United States
Fotó: NurPhoto via AFP

A WSJ emlékeztet rá, hogy a világ második legnépesebb országában egyetlen vállalat sem vezethet be MI-szolgáltatást hatósági engedély nélkül, ami a külföldi cégekre is vonatkozik. Jelenleg kizárólag helyi chatbotok érhetők el Kínában, így a kínaiak a ChatGPT-t és a Google Geminit sem tudják használni, bár ez a korlátozás megkerülhető virtuális magánhálózat (VPN) és külföldi telefonszám használatával.

Az Apple nagy terve, hogy a Samsunghoz hasonlóan a jövőben mesterséges intelligenciával lássa el az okostelefonjait és a táblagépeit, ennek érdekében 2017 óta 21 MI-vel foglalkozó startupot vásárolt fel, valamint sajtóhírek szerint tárgyalásokat folytatott más cégekkel (OpenAI, Google) is. Azonban a tilalom miatt kénytelen helyi partnert keresni a távol-keleti országban.

A riválisok már léptek

A Samsung januárban mutatta be az S24 széria modelljeit, amelyet saját fejlesztésű mesterséges intelligenciával turbózott fel. A készülékekben lévő MI e-maileket és dokumentumokat tud összefoglalni és lefordítani, továbbá segít a programozásban, és képeket generál. Legnagyobb dobása, hogy valós időben lefordítja a hívásokat hangban és szövegben is. 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a telefonbeszélgetésben elhangzott mondatokat a Gauss megjeleníti a másik személy mobiljának kijelzőjén, amit az MI felolvashat hangosan. A mesterséges intelligencia használatához nem kell külön alkalmazást letölteni, mivel gyárilag elérhető lesz az okostelefonokban előfizetés ellenében.  

Mindenki mesterséges intelligenciát fejleszt

A közel másfél éve elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával. 

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is, és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, valamint a vállalatok azzal igyekeznek a hírekbe kerülni, illetve növelni az eladásokat, hogy termékeikbe MI-t építenek be. Így tett a Microsoft mellett Elon Musk, de van már orosz chatbot is. Így aztán érthető, hogy az Apple igyekszik felzárkózni a riválisokhoz.

Apple: ne rizsben szárítsa ki az elázott iPhone-t – íme, amit tenni kell

A vízbe esett, nedves telefon kiszárítása egy tál nyers rizsben jól ismert népi bölcsesség, azonban a szakértők után az Apple is figyelmezteti a felhasználókat: a rizs felületi szemcséi és a rizspor károsíthatják a készüléket. A cég azt is közölte, hogy hajszárítóval vagy a portokba nedvszívó tárgyak behelyezésével sem lehet vízmentesíteni az okostelefont, így ezeket is kerülni kell.