Nemzetközi gazdaság

A ChatGPT beszél kínaiul, és a kínaiak megőrülnek érte

A világ második legnagyobb gazdaságában hatalmas izgalmat okoz a ChatGPT a mesterséges intelligencia új generációja, és amire Kínában kereslet van, arra kínálat is szokott születni. Pedig a ChatGPT-hez elvileg nem is férhetnének hozzá, és mégis.

Hatalmas izgalmat okoz nyugaton az új szuper mesterséges intelligencia, a ChatGPT. Különösen Kínában, pedig a Microsoft támogatta amerikai OpenAI náluk nem tette hozzáférhetővé az alkalmazást.

young aisan female using digital tablet young aisan female using digital tablet
china- kína- chat bot, chatGPT,
Fotó: Getty Images

A kínaiak nem nyithatnak OpenAI-fiókot, amelyen keresztül a chatbot elérhető. Ezt a korlátozást azonban tömegével kerülik meg virtuális privát hálózatokon (VPN-en) és külföldi telefonszámokon keresztül. 

Rávetették magukat a kínai cégek is, hogy a versenytársaikat megelőzve építsék be az új mesterséges intelligencia (AI) technológiákat termékeikbe. A ChatGPT nyilvánvalóvá tette az amerikaiak hatalmas technológiai fölényét ezen a területen, de amire a majd másfél milliárdos népességű Kínában kereslet van, arra előbb-utóbb kínálat is jelentkezik, a hatóságokkal szembeni lázongáson kívül.

Óriási az izgalom a ChatGPT körül. A metaverzumtól eltérően, aminek a való életben való felhasználása hatalmas nehézségekkel szembesül, a ChatGPT hirtelen képessé tett bennünket az ember-számítógép interakcióra

– idézte a Reuters Ting Tao-sit, a pekingi internet-tanácsadó Sootoo igazgatóját. 

A ChatGPT-nek a mandarin is pálya

Nyelvi akadály, nincs, a ChatGPT kiválóan cseveg kínaiaul. 

Az OpenAI nem engedi a fióknyitást Kínában, Hongkongban, Oroszországban, Iránban és afrikai egyes részein, de ez nem jelent legyőzhetetlen technikai problémát. A kínai hatóságok pedig nem támasztanak akadályt a ChatGPT terjedésének útjába.

Úgy tűnik, egyelőre a politikai jellegű malőr érkezése sem komoly fenyegetés. A Reuters tesztelte a ChatGPT-t ebből a szempontból, amely nem kerülte el Kínában érzékeny kérdéseket, amikor például Hszi Csin-ping kínai elnökről kérdezték, azt válaszolta, hogy személyes véleménye nincs, ám mások véleményének egész tárházával állt elő. Ugyanakkor amikor a Kínában a WeChaten már jelenlévő ChatGPT-helyettesítő mesterséges intelligencia (MI)-botokat kérdezték, a kínai cenzúra előírásainak megfelelően úgy reagáltak, hogy ez a beszélgetés megsérti a szabályokat.

A lehetséges problémáknak a hatóságok azért elébe mentek. Már tavaly jogszabályokat fogadtak el a deepfake – azaz a kiváló minőségű hamisítás – ellen. Ezen a héten az állami médiában óvtak az ellen, hogy hisztéria alakuljon ki a ChatGTPT-t használó vállalatok részvényei iránt. (És a papírok ára esni is kezdett.)

Itt is MI, ott is MI

Ahogyan Amerikában, a nagy gazdasági és politikai vetélytárs Kínában is egyre több területen és alkalmazásban terjed a ChatGPT, illetve helyettesítőinek a használata. 

Még decemberben a kínai óriásvállalat, a Tencent működtette WeChat üzenetküldő alkalmazáson helyi médiajelentések szerint lezártak a hálózaton megjelent több ChatGPT-hez kapcsolódó programot, de ezzel csak szél ellen próbáltak haladni. 

Tucatjával jelentek meg a ChatGPT technológiáját alkalmazó újabb botok a WeChaten, és sokan hobbiból hoztak létre ezen az alapon programokat vagy interakcióra képes automata fiókokat. Kiderült, hogy ezzel pénzt is lehet keresni. Legalábbis egy ilyen fiók, amire a Reuters rátalált, 9,99 jüant (másfél dollárt) számlázott 20 kérdés megválaszolásáért.

A sencseni Proximai decemberben hozzáadott egy virtuális karaktert a 3D-s játékszerű közösségi alkalmazáshoz, amely a ChatGPT technológiáját használta a társalgáshoz. A szórakoztató szoftvereket gyártó pekingi Kunlun Tech az Opera nevű böngészőjébe tervezi beépíteni a ChatGPT-t. A hongkongi SeekFlow startup ügyfélszolgálatába integrálja a MI-t.

Világszerte vannak ügyfeleink. Egyebek mellett a ChatGPT kiváló fordításokat készít, néha jobbakat, mint a piacon elérhető egyéb megoldások

– mondta a Reutersnek Henson Tsai, a SleekFlow alapítója.

A kínai Baidu már készül a ChatGPT hazai változatával.

A kommunista lap finnyáskodik

A kínai kommunista párt ellenőrizte angol nyelvű lap, a Global Times oldalán a ChatGPT-re keresve csak néhány cikket találtunk, azaz úgy tűnik, a maga útjára engedték az ügyet.

Az egyikben Csun San-lej regényírót szólaltatják meg, aki kulcsszavakat megadva 800 szavas történetet íratott a ChatGPT-vel, majd a 10-es skálán 7-est adott az elkészült sztorinak, de túl egyszerűnek és csavarok nélkülinek nevezte a történetet, a nyelvet pedig nem elég személyesnek.

A ChatGPT valószínűleg nem olyan jó a kínai fogalmazásban. A sztorik, amiket ír, olvasva kicsit furcsák, mint amit angolból fordítottak

– kritizálta a botot.

Hasonlóképpen vélekedett Liu Csen-csi filmproducer, aki szerint a horrorsztorik, amiket a ChatGPT-től olvasott, nagyon jól strukturáltak voltak, csak épp nem ijesztők.

Az MI írta horrortörténeteknél engem az, hogy az MI horrortörténetet ír, sokkal jobban megijeszt

– mondta.
 

 

ChatGTP OpenAI AI Kína-USA rivalizálás technológia chatbot mesterséges intelligencia Kína
Kapcsolódó cikkek