Extra

Ellopták Bruce Lee boszniai bronzszobrát – videó

Az alkotás célja az volt, hogy csökkentse a feszültséget a különböző etnikai és vallási csoportok között, a színészt ugyanis mindenki szereti.

Hétfő reggelre eltűnt Bruce Lee bronzszobra a bosznia-hercegovinai Mostar egyik parkjából – közölte a Nezavisne Novine című szarajevói napilap az internetes oldalán.

Bosnia's Patchwork Society 25 Years Of Dayton Agreement
MOSTAR, BOSNIA AND HERZEGOVINA - JANUARY 10: A statue of American actor Bruce Lee is seen on a park on January 10, 2021 in Mostar, Bosnia and Herzegovina. The statue created by sculptor Ivan Fijoli is seen as a symbol of unification for the divided city. (Photo by Pierre Crom/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A kung-fu királyának életnagyságú, 168 centiméteres szobrát 2005-ben azzal a céllal állították, hogy mérsékeljék az etnikai megosztottságot az országban és a városban. Bruce Lee ugyanis az emlékmű kezdeményezői szerint egyaránt belopta magát a muszlimok és a keresztények, a bosnyákok, a szerbek és a horvátok szívébe. A szobrot Ivan Fijolic horvát szobrász készítette Bruce Lee halálának 32. évfordulójára. 

A kung-fu mestere védekező pózban, arccal észak felé áll, hogy ne tekinthessék sem a tőle keletre élő muszlimok, sem a tőle nyugatra lakó horvátok ellenségesnek a tartását.

Mostar városvezetésének nincs köze a szobor eltávolításához, tehát nem állagmegóvás vagy javítás miatt tűnt el. Erre korábban már volt példa, amikor megrongálták a szobrot. A rendőrség hétfőn nyomozást indított, ám információkat eddig nem közölt. A közelben élők szerint a szobor vasárnap még a helyén volt. 

 

 

harcművészet szobor Bruce Lee
Kapcsolódó cikkek