Extra

Háborút indítottak a sztárok a mesterséges intelligencia ellen

A mesterséges intelligencia immár képes helyettesíteni az embereket a kreatív szakmákban. A Suno nevű MI egy gombnyomásra, néhány másodperc alatt bármilyen témáról bármilyen stílusú dalt generál. A művészek most megkongatták a vészharangot, több százan fogtak össze a technológia megállításában.

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder és még több száz előadó állt össze, hogy megálljt parancsoljon a mesterséges intelligenciának (MI). A sztárok csatlakoztak az Artist Rights Alliance (ARA) nevű érdekképviseleti szervezethez, amelynek az a célja, hogy megóvja a művészek munkáját az MI térnyerésétől. Az ARA nyílt levélben szólította fel a generatív mesterséges intelligenciák fejlesztőit, hogy tartsák távol a teremtményeiket a zenészek dalaitól.

mesterséges intelligencia
Háborút indítottak a sztárok a mesterséges intelligencia ellen / Fotó: AFP

 

Hatalomra tör a mesterséges intelligencia

Folyamatosan arról lehet hallani, hogy az MI hatalmas veszélyeket rejt magában: hamisított képek, klónozott hangfelvételek és téves információk tömege készíthető egy kattintással a technológiát használva. Ez oda vezet, hogy hamarosan nem lehet megmondani, mi valós és mi nem az interneten. A jog egyelőre képtelen tartani a lépést a mesterséges intelligencia fejlődésével, miközben a hamisított tartalmakkal akár már választásokat is lehet befolyásolni.

Emellett a mesterséges intelligencia másik veszélye a kreatív szakmák felemésztése. Az olyanok, mint a Suno, képesek arra, hogy néhány utasítás megadásával kész dalt generáljanak néhány másodperc alatt. Szeretne egy pörgős hiphopszámot a fővárosi közlekedés nehézségeiről? Csak be kell másolnia ezt az MI felületére, és máris kész a zene. 

Magyarul még egy kicsit fapados

A Suno a stílusnak megfelelő zenei alapot, dalszöveget és éneket alkot a megadott paraméterek szerint, ami azonnal hallgatható is lesz. Az MI képes ugyan anyanyelvünkön is alkotni, de egyelőre elég fapados a magyartudása. Angolul viszont hibátlan dalszövegeket képes létrehozni.

Az ARA azt állítja, hogy a Sunóhoz hasonló mesterséges intelligenciák az alkotáshoz az interneten fellelhető, már létező zenéket használja – írta a Variety. Ugyan ezt bizonyítani szinte lehetetlen, el kell ismerni, hogy a mesterséges intelligenciának tanulnia kell. Így az is logikusnak tűnhet, hogy a Suno felhasználja az olyan platformokra feltöltött dalokat az alkotáshoz, mint a YouTube vagy a Spotify.

A streaming korában a zenészeknek meg kell küzdeniük a megélhetésükért, de most már az MI-vel is versenyezniük kell. Ha nem teszünk valamit, akkor a generatív mesterséges intelligencia le fogja váltani az emberi művészeket. Ez etikátlan

– erről az ARA ügyvezető igazgatója, Jen Jacobsen beszélt. Azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy az MI engedély nélkül felhasználja a zenészek alkotásait, a hangjukat, a képmásukat, és ezzel elpusztítja a zenei ökoszisztémát.

Elpusztítják, amit művészetnek nevezünk

„Felszólítjuk a fejlesztőket, hogy hagyjanak fel a zenét gyártó mesterséges intelligenciák létrehozásával. Ne hozzanak létre olyan programot, amely egy gombnyomásra zenét generál, mert ezzel elpusztítják azt, amit művészetnek nevezünk!” – írta nyílt levelében az ARA.

Március elején az Egyesült Államokban, Tennessee államban Bill Lee kormányzó aláírta az úgynevezett Elvis-törvényt, ami tiltja a zenészek hangjának és képmásának a felhasználását a mesterséges intelligenciával – olvasható a Rolling Stone oldalán. 

A jogszabály célja, hogy ne lehessen az MI-vel élő vagy már elhunyt művészek hangjával és arcával új tartalmakat előállítani. A törvény ugyan még nem tökéletes, de a törekvés egyértelmű: a mesterséges intelligencia túlhaladt a jogon, így a törvényalkotóknak sietniük kell, hogy megvédjék az embereket a technológiától.

A törvényt azután fogalmazták meg, hogy a közösségi médiát elárasztották az olyan videók, amelyekben ismert sztárok éneklik mások dalait. 

Drake biztosan meglepődött, amikor meglátta magát a TikTokon Michael Jacksont énekelni, miután ilyen felvételt sosem készített. Az MI-klónja viszont igen – írta a The Verge.

Újabb MI-ugráshoz lehet közel a Meta és az OpenAI

Érkezhetnek a mesterséges intelligenciák legújabb generációi. Ezek a nyelvi modellek már érvelni is tudnak majd, így közelebb kerülhetünk a mesterséges általános intelligenciához.

 

 

mesterséges intelligencia Billie Eilish sztárok MI zene
Kapcsolódó cikkek