Extra

Megvadultak az amerikaiak a napfogyatkozástól: tömeges esküvőket tartottak a sötétségben

Hétfőn, helyi idő szerint délben, teljes napfogyatkozás volt, amely sötétségbe borította Észak-Amerikát. Rengetegen időzítették az esküvőjüket erre a ritka pillanatra, Amerika-szerte rendeztek tömeges szertartásokat. Mások világrekordokat állítottak fel a sötétbe borult városokban. Legközelebb 2044-ben lesz hasonló jelenség Észak-Amerikában.

Fesztiváli hangulatban ünnepelték az amerikaiak hétfőn a teljes napfogyatkozást. Hét év óta először fordult elő, hogy a kontinens sötétségbe borult egy napfogyatkozás miatt, az USA-ban pedig kellőképpen megünnepelték ezt a ritka eseményt.

napfogyatkozás
Az észak-amerikaiak megvadultak a teljes napfogyatkozástól, tömeges esküvőket tartottak a sötétségben / Fotó: AFP

Egész Észak-Amerikát lázba hozta a teljes napfogyatkozás. Mexikó tengerparti üdülőhelyeitől kezdve a Niagara-vízesésen át a kanadai határig mindenhol tömegek figyelték a nem mindennapi látványt – írta meg a Reuters.

Az arkansasi Russellville-ben, amely 30 ezer fős város, majdnem 400 fiatal pár hozott össze rögtönzött esküvőt egy időben a helyi atomerőműtől nem messze. A tömeges esküvőt úgy időzítették, hogy a szertartás alatt boruljon sötétségbe a város. Hasonló tömeges esküvőt rendeztek a Niagara Falls State Parkban, ahol két egymástól független szertartáson körülbelül ezer pár mondta ki a boldogító igent.

Bár a felhős ég miatt a napfogyatkozásra időzített szertartások kezdetben nem hozták a várt élményt, de végül a  jelenség utolsó 30 másodpercére felszakadt a felhőzet, és láthatóvá vált a Hold, ahogy eltakarta a Napot.

Teljes napfogyatkozás: Milliók követik a jelenséget Amerikában

Az amerikaiak több mint negyven évet vártak a teljes napfogyatkozásra, és a következőig is újabb húsz évet várniuk kell. Nem csoda hát, hogy tömegek kíváncsiak a ritka természeti tüneményre.

A napfogyatkozás a turizmust is kissé fellendítette az USA-ban. A világ minden tájáról érkeztek az amerikai látványosságokhoz, hogy megcsodálhassák a ritka jelenséget. Ontarióban új világrekordot is felállítottak, amikor 309 Nap-jelmezbe öltözött ember gyűlt össze egy helyre együtt megnézni a napfogyatkozást a Niagara-vízesésnél.

Az Észak-Amerikát árnyékba borító napfogyatkozás azért is különleges, hiszen a legutóbbi 2017-ben volt, 

a következőre pedig egészen 2044-ig kell várni.

 

napfogyatkozás USA látványosság
Kapcsolódó cikkek