BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Timber,Wolf,Hunting,In,Mountain

A farkasok visszatértek Coloradóba, ahol Trump nem lehet elnökjelölt

Farkasokat telepítettek vissza az amerikai Colorado államba, és azonnal hatalmas vita robbant ki, természetesen politikai alapon. A farkas Coloradóban Lauren Boebert republikánus képviselő szerint a demokraták felelőtlenségének jelképe, akik bedőltek a radikális környezetvédőknek.

A hét elején két nőstény és három hím szürke farkast bocsátottak szabadon Coloradóban, és az amerikai tagállamban azonnal bősz politikai vita robbant ki. Emlékezhetünk, a fejlett államokban sok helyen kipusztított, majd a környezetvédők követelésére visszaengedett farkasok ügye Európában is visszatérően vált ki indulatokat és vitákat. 

Timber,Wolf,Hunting,In,Mountain
Fotó: Shutterstock

A napokban az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen tett javaslatot a szürke farkas európai uniós jogszabályi védelmének csökkentésére, akit korábban még azzal is megvádoltak, hogy bosszúból tenné ezt, amiért egy farkas megölte a lovát, Dollyt. A környezetvédők menetrendszerűen tiltakoztak, mások az állataikat féltik a nagyragadozóktól, miképpen Amerikában is.

A farkasokat egy olyan népszavazás eredményeképpen engedték most szabadon, amely azt mutatta, hogy a coloradóiak mélyen megosztottak a kérdésben: 50,91 százalék volt a jóváhagyó szavazatok aránya. A farmerek 15 ezer dollár kártérítést kapnak minden állatukért, amelyet farkasok ölnek meg, de helyi szervezeteik az intézkedés elhalasztásáért kardoskodtak.

Lauren Boebert: fegyver kell, farkas nem

Nem halasztottak, a farkasok karácsony hetétől szabadok és szaporodhatnak. Ez ellen a harcias coloradói republikánus kongresszusi képviselőnő, Lauren Boebert kelt ki magából, akit a fegyvertartási jogok védelmezőjeként is ismernek a szigorításokat követelő demokratákkal szemben.

Ma Colorado lett az ország első állama ahova visszaengedik a szürke farkasokat, holott a vidéki Amerika hevesen ellenzi ezt az intézkedést. Ez a szerencsétlen döntés veszélybe sodorja a ranchok és a farmok állatait. 

– írta az X-en (a korábbi Twitteren) a képviselőnő, hozzátéve, hogy inkább a gazdálkodókra kellene hallgatni, nem a radikális környezetvédőkre.

A farkasok a legtöbb amerikai államban már nem élnek

A szürke farkasok a National Wildlife Federation egyesület szerint valamikor az Egyesült Államok mai területének mintegy kétharmadán éltek, ma leginkább csak Alaska, Michigan, Wisconsin, Montana, Idaho, Oregon és Wyoming államokban. Arizonában és Új-Mexikóban mexikói farkasok is élnek.

Egyébként a képviselőnő által az X-en „liberális Coloradónak” nevezett államban történt az is a napokban, hogy a helyi legfelsőbb bíróság kizárta Donald Trumpot a jövőre tartandó elnökválasztásból. A volt elnök kampánystábja az ország legfelsőbb bíróságához fordul az ügyben, mivel a döntést politikailag motiváltnak tartja.

 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.