Friss hírek

Időjárási csavar a Halál-völgyben – hó esik a világ legforróbb pontján

Elképesztő fejleményt jósolnak: a világ legforróbbnak és legszárazabbnak tartott helyén két hét múlva a meteorológiai modell szerint tízcentis hó eshet. Az időjárás szélsőségeire nincs jobb példa ennél, hiszen ezen a helyen mérték a földgolyón az eddig kimutatott hőmérsékleti rekordot.

Az időjárás elképesztő fejleményt produkálhat a közeljövőben Kalifornia és Nevada határán. A Halál-völgyben, ahol a földgolyón valaha mért legnagyobb forróságot regisztrálták a múltban, vastag hó eshet.

Furnace,Creek,,California,,Usa,,June,26,,2022:,Badlands,View,From
Fotó: Shutterstock

Itt van a Furnace Creek Ranch, ahol 1913. július 10-én 134 Fahrenheit-fokra, azaz 56,7 Celsiusra szökött fel a hőmérő higanyszála – ez a globális hőmérsékleti rekord.

Mérhető havazásról itt utoljára több mint száz évvel ezelőtt számoltak be, akkor alig több mint egy centiméternyi hó esett. Azóta csak nyomokban láttak itt havat, utoljára 1974. január 5-én, tehát pont fél évszázada.

A WXCharts meteorológiai modellező szolgálat szerint január 17–18-án megtörik a jég: tíz centiméternyi hó eshet – írta a Newsweek. Persze semmilyen időjárási előrejelzés nem száz százalékig megbízható, az is lehet, hogy csak eső vagy havas eső lesz, amit egyébként már a következő napokra is jósolnak a régióban.

Az már nem meglepetés, hogy az időjárás szempontjából ez egy rendkívül szélsőséges vidék, amelyet talán pont ez tesz érdekesé: a Halál-völgy Nemzeti Parkot évente több mint egymillió ember látogatja meg. Tavaly nyáron a Hilary nevű trópusi vihar zúdított egy nap alatt egyévnyi esőt a parkra, villámáradásokat okozva, amelyek miatt le is kellett zárni a parkot, miközben százakat vágtak el az áradások. Évi átlagban egyébként itt alig öt centiméter csapadék szokott hullni, a tízcentis hó már csak ezért is lenne elképesztő furcsaság.

A cárok óta nem volt ekkora hó Moszkvában

Amióta mérik – pedig régóta teszik –, nem fedte ilyen vastag hótakaró Moszkvát decembernek ezen a napján. A hó vastagsága helyenként félméteres volt az orosz fővárosban a csütörtöki mérés szerint.

 

 

Halál-völgy Nemzeti Park forróság Kalifornia időjárás
Kapcsolódó cikkek