Friss hírek

Háromszázmillió csoki árára büntették a Milka gyártóját

Hatalmas bírságot akasztottak az amerikai Mondelezre Európában. A Milka, Oreo és Tuc márka gyártója ugyanis mesterségesen drágán tartotta a versenyfelügyelők szerint a termékei árát bizonyos országokban, korlátozva a versenyt.

Nem édeskedett az Európai Bizottság a Milka csokik és az Oreo és Tuc kekszek gyártójával, az amerikai Mondelezre 337,5 millió eurós bírságot akasztottak, mert a versenyfelügyelet megítélése szerint mesterségesen magasan tartotta édességei árát az bizonyos részeiben. Forintban ez 130 milliárdot jelent, és ha 380 forintos táblánkénti árral számolunk, akkor a Mondeleznek 344 millió Milka csokit kellene eladnia Magyarországon, hogy az árukból kifizesse az összeget.

Mondelez International Company
Fotó: AFP

Rég ismert probléma, hogy a nemzetközi gyártók bizonyos termékekből más-más minőségűt tesznek a polcokra országonként. A Mondelezt nem ezért büntetik Marghrete Vestager, az Európai Bizottság versenyjogokért felelős ügyvezető alelnöke csütörtöki bejelentése szerint, a trükk másról szólt. 

A gyártó ugyanazt a terméket más-más áron kínálta országonként, csakhogy a kereskedők rá szoktak kapni az ilyen árkülönbségekre: ahol olcsó, ott megveszik, és ahol drága, ott eladják, lejjebb szorítva az árakat. A Mondelez azonban nem akart lemondani a magasabb árról, és a maga eszközeivel lecsapott erre a fajta arbitrázsra. A CNN beszámolója szerint például beszüntette a holland csokiszállítást, hogy ne lehessen onnan az árut a szomszéd Belgiumba szállítani, ahol magasabb áron értékesített.

Ez az eset az élelmiszerboltok árairól szól. Ez az európai polgárok egyik fő aggodalma, és nyilvánvalóan még inkább a nagyon magas idején, amikor sokan megélhetési válságba kerülnek

– mondta el sajtótájékoztatóján Vestager.

A Milka gyártója szerint ez nem jellemző rájuk

Az ügy és a trükközés nem új keletű, már 2019-ben felmerült, amikor az Európai Bizottság úgy találta, hogy a Mondelez szándékoltan korlátozta a nemzetközi kereskedelmet, és bizonyos országokban visszaélt csokoládéi domináns piaci helyzetével. Formális vizsgálat csak 2021-ben indult.

A Mondelez egy szóvivője úgy reagált, hogy egyedi incidensekről volt szó, amelyeket megszüntettek, az ügy már történelem, és egyáltalán nem jellemző a Mondelez vállalati kultúrájára. A cég már tavaly félretette a bírságra valót, így nincs szüksége új intézkedésekre ahhoz, hogy Brüsszelbe vándoroltassa a csokoládémilliókat. 

Nincs vége a vészes trendnek: naná, hogy drágulhat még a csokoládé

Brutálisan emelik a kakaó termelői árát Elefántcsontparton. A csokoládé alapanyaga a kakaó: belenyúlnak az életünkbe.

 

 

Mondelez oreo Milka bírság Margrethe Vestager
Kapcsolódó cikkek