Elterjedt, hogy 50 négyzetméternél kisebb vagy 100 légköbméternél nem nagyobb modulházakra nem kell építési engedély, miközben mérettől függetlenül minden tervezett építményt be kell jelenteni, kivéve, ha kerekeken gurul, mert akkor nem lakóház, hanem lakókocsi vagy mobil ház. Mobil ház pedig csak akkor lehet, ha rendszámmal és forgalmi vizsgával is rendelkezik – mondta a Világgazdaságnak Kárpáti József, az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat (Makész) hét végén újraválasztott elnöke. 

Kp Sales House Kft
"moduláris tanterem BIO, fenntartható alapanyagokból"
 "CLT alapanyagú fenntartható modulház"
 "Vékonyfalú tűzihorganyzott modulház vázszerkezet"
Fotó: Kp Sales House Kft.

Modulházakra is kell építési engedélyt kérni, illetve kötelező az egyszerű bejelentést megtenni akkor is, ha az adott épület alapterülete nem haladja meg az 50 négyzetmétert. 

Építésiengedély-köteles a 300 négyzetméternél nagyobb épület vagy a nyaraló. A modulház építésének másik alapszabálya, hogy minden épületrésznek, vagyis minden modulnak rendelkeznie kell úgynevezett nemzeti műszaki értékeléssel (NMÉ). A mobil és modulházak építésére is pontosan olyan szabályok vonatkoznak, mint  bármely építési termékre. Minden terméknek – legyen szó akár egy egyszerű válaszfalkeretről vagy egy összetett komplett berendezett ház moduljáról –, amelyet az építkezésre azzal a céllal szállítanak ki, hogy azt az építménybe beépítsék, szabványoknak vagy értékeléseknek kell megfelelnie. 

A készházpiac bővülése is magával hozza a klasszikus problémákat, nevezetesen a szerencsevadászok megjelenését.

Kárpáti József szerint még csak becslések sincsenek arra vonatkozóan, hogy hányan élnek már olyan helyszíni szerelésű házakban, amelyek gyakorlatilag nincsenek lakóházzá minősítve. Ennek egyik oka lehet, hogy az épület különböző egységei nem rendelkeznek értékeléssel, azaz nincsenek bevizsgálva, lakóházként engedélyezve. 

Modulház, konténerház, avagy készház: alternatív építési körkép praktikus információkkal

Az ingatlanárak elszabadulása miatt egyre többször javasolják a készházakat, modulházakat, konténerházakat a hagyományosan épített házak helyett. Miből és hogyan lehet ma építkezni Magyarországon, melyek az előnyei, hátrányai, és mennyire jók energetikai szempontból a különböző épületek? Alternatív házkörkép a Világgazdaságtól.

Tipikus eset, amikor az adott épületelem, amelynek nincs NMÉ-jelzése, és az európai minőségtanúsítási jelzést, a CE jelölést sem kapta meg, olyan anyagból és eljárással készült, amely emberi lakhatásra alkalmatlan. A hivatalos minősítést hét szempontnak való megfelelés alapján lehet elnyerni, például tűzbiztonság, statika, páratechnológia, élettartam. 

A látszólagos árelőnnyel, konkrétan nem minősített anyagokkal dolgozó kóklerek által összeszerelt házak tűzveszélyesek, gyorsan penészesednek, és a statikai problémák is meg tudnak mutatkozni néhány év alatt, de akkor már késő.

A hatósági ellenőrzésekhez mindeközben kevés az ember, pedig minden törvény valóban annyit ér, amennyit betartatnak belőle. Így történhet meg, hogy mindeközben

ki tudja hány nyaraló, hétvégi ház, toldásként az eredetihez csatolt új épületrész készül el szabálytalanul és silány anyagokból, szakmaiatlan eljárással.

Ráadásul a többségében állandó lakhatásra, családi otthonként szolgáló épületek a megrendelők egész vagyonát képezik, a későbbi súlyos problémák révén egész tőkéjük leértékelődik. Ezért is érdemel kiemelt figyelmet a lakóházpiac és az ott tapasztalható anomáliák

– kongatta meg a vészharangot Kárpáti József.

Kp Sales House Kft
"moduláris tanterem BIO, fenntartható alapanyagokból"
 "CLT alapanyagú fenntartható modulház"
 "Vékonyfalú tűzihorganyzott modulház vázszerkezet"
Fotó: Kp Sales House Kft.

A készházas szakmai tagozat hét végén Sopronban újraválasztott elnöke szerint 

a másik kihívás a klímaváltozás során Magyarországról kiszorult erdei lucfenyő pótlása. 

A klímaváltozást jól toleráló őshonos fafajták közül az utánpótlást biztosító esélyesek bevizsgálása, a szükséges laboratóriumi eljárások és teljesítménypróbák elvégzése többéves folyamat, miközben a szektor importkitettsége jelentős.

Ez éppen egybeesik az egyéb problémákkal, mint az építőanyagok világpiaci árának drágulása , az és az A korszerű, akár önfenntartó könnyűszerkezetes épületek mielőbbi elterjedése érdekében az alapanyag-utánpótlás és a hazai készházgyártó kapacitás kiépítése sürgető feladattá vált. 

A szakmai szövetség a soproni és a pécsi egyetemen a mérnökhallgatók számára fakultációs képzést indított, a készházelemeket gyártó és összeszerelő robotoknak ugyanis a megfelelő parancsokat a jövő építészei és építőmérnökei fogják megírni.

A Makész 2023-ban is védjeggyel tanúsította azokat a vállalkozásokat, amelyek tevékenysége és technológiája minden követelménynek megfelel.