Ingatlan

Minden forint számít, a lakásvásárlók egyre jobban figyelnek az energiafogyasztásra

Itthon is előnybe kerültek az energiahatékony ingatlanok. Az árakban is visszaköszön a takarékosság.

Egyre tudatosabbak az energiafogyasztást és a rezsikiadásokat tekintve a lakástulajdonosok. Ezt jelzi többek között, hogy a szigetelt ingatlanok iránti kereslet jelentősen nőtt. A kínálatban is egyre nagyobb szelet jut nekik. A szigetelt lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 11 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekét, a vármegyeszékhelyeken pedig 23 százalékos a különbség – olvasható az ingatlan.com közleményben. 

Close,Up,Of,Male,Hand,Stacking,Gold,Coins,With,Green Close up of male hand stacking gold coins with green bokeh background ,Business Finance and Money concept,Save money for prepare in the future. zöldkötvények, green bonds
Fotó: Shutterstock

 

A napelemek szintén komoly árnövelők, az ilyen rendszerrel szerelt fővárosi házak 23, a vármegyeszékhelyeken 43 százalékkal magasabb áron szerepelnek a kínálatban a sima társaikhoz képest. 

„A tavaly ősszel csúcsosodó nemzetközi óta az eladók megadhatják az ingatlan.com-on, hogy milyen energetikai jellemzői vannak az adott lakóingatlannak. A vásárlók pedig keresni tudnak szigetelt vagy napelemmel felszerelt lakások és házak között. A keresők az ingatlan maximális áram- és gázfogyasztása alapján is ki tudják választani a következő otthonukat. Az eredmények alapján 

a vevők és az eladók is energiatudatosabbá váltak az elmúlt időszakban”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára2023. április
 

„Ezt bizonyítja többek között, hogy a szigetelt lakások iránti kereslet jelentősen nőtt. A múlt év utolsó negyedévében az érdeklődések 20 százaléka érkezett kifejezetten ezekre az ingatlanokra, az idén viszont már 28 százalékos volt ez az arány” – tette hozzá a szakember. Az eladásra kínált budapesti és vármegyeszékhelyeken található szigetelt lakóingatlanoknál átlagosan 12 centis hőszigetelés védi a lakásokat a hidegtől. A kedvezőbb energiafogyasztást az ingatlanok ára is tükrözi. 

A szigetelt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Budapesten 950 ezer, a vármegyeszékhelyeken 647 ezer forint, ami 11, illetve 23 százalékkal haladja meg a szigetelés nélküliekre vonatkozó átlagokat.

Eladó használt házak átlagos négyzetméterára 2023. április
 

A napelemmel felszerelt házak is egyre nagyobb arányban vannak jelen az eladó ingatlanok esetén. 

Január elején csak az eladó házak 3,5 százalékán volt napelem, ez az arány 4 százalékra nőtt áprilisra. A szigeteléshez hasonlóan a napelemes rendszer is komoly árnövelő tényező. A fővárosban a napelemes eladó házak átlagos négyzetméterára 944 ezer forint, ami 23 százalékos drágulás, a vármegyeszékhelyeken ezeket a házakat közel 750 ezres ár jellemzi, ami 43 százalékkal magasabb értéket jelent. Az eladó napelemes házakat átlagosan 8 kW-os rendszerrel szerelték fel mindkét településtípuson. 

 

szigetelés napelem energia ingatlan
Kapcsolódó cikkek