Körülbelül ötödével kerül most többe lakást bérelni Budapesten, mint amennyiért tavaly januárban lehetett – derül ki az Ingatlan.com által a Világgazdaság számára gyűjtött adatokból. 

Moving,House,,Relocation.,Man,Hold,Key,House,Keychain,In,New
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb ingatlanos hirdetési felületen országosan több mint 14 ezer kiadó lakás és ház között válogathatnak a bérlők, 

a kínálat több mint 80 százaléka azonban Budapesten és a megyei jogú városokban, vármegyeszékhelyeken koncentrálódik

– jellemezte a piacot Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A magyarok több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért bérlésben leginkább az életpályájukat kezdő fiatalok vagy más városba költöző munkavállalók gondolkoznak. 

Mennyiért vehetünk ki egy lakást?

A lélektani árhatár településenként nagyon eltérő: Budapesten a 200 ezer forint alatti albérletek már kimondottan olcsónak számítanak. Az egyetemvárosokban és vármegyeszékhelyeken viszont most a 100 ezer forintos bérleti díj számít lélektani határnak – összegezte Balogh László.

 

 

Kiadó ingatlanok Budapesten kívül – vannak még olcsó vidéki albérletek? 

Győrben, Debrecenben és Székesfehérváron a medián havi bérleti díjak már a 180–200 ezer forint közötti sávban vannak, emiatt itt 

a 150 ezer forintnál olcsóbb vidéki albérletekért is nagy a verseny újabban a bérlők részéről.

A bérleti díjon felül a bérlők a rezsiköltségeket és a közös költség összegét is figyelik, és ezek lehető legoptimálisabb kombinációját keresik. 

Van ugyanis, hogy egy olcsóbb, 150 ezer forintos bérleti díjú ingatlan rezsiköltsége 30-40 ezer forintot tesz ki, miközben egy korszerű ingatlan bérleti díja ugyan 200 ezer forint, de a rezsiköltségei a 20 ezer forintot sem érik el. Ebben az esetben kedvezőbb választás a jobb minőségű ingatlant választani.

 

 

Szobabérlet vagy közösen bérelt lakás?

Országszerte több mint 270 szobát kínálnak bérbeadásra, de ezeknek az árszintje is teljesen eltérő az Ingatlan.com adatai szerint. Míg Budapesten az átlagos szobabérleti díj havonta 80-90 ezer forint körül mozog, a vidéki egyetemvárosokban 40-50 ezer az átlag. 

Tipikusan diákok körében népszerű ez az ingatlantípus, illetve azok körében, akiknek az olcsóbb bérlés fontosabb szempont, mint az önállóság.

A kereslet növekedésével 

az egyébként is szűkös kínálat és a folyamatosan növekvő bérleti díjak egyre szorultabb helyzetbe hozták a hazai ingatlanpiacon lakást bérlőket

– teszi hozzá Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. 

Egyre gyakoribb, hogy a költségek csökkentése érdekében több bérlő áll össze,

és együtt bérelnek egy nagyobb lakást. A tulajdonosok jellemzően nem szobánként, hanem az egyszerűbb adminisztráció kedvéért inkább kiadják egyben a nagyobb lakásokat, az ott lakók pedig egyetemlegesen felelnek a teljes bérleti díjért. 

Ha valaki elköltözik, akkor a helyére az ott maradó bérlőknek kell szerezniük egy másik embert, vagy közösen fizetik a kieső lakóra eső díjat.

Cropped,Close,Up,View,Happy,Couple,Receiving,Keys,From,New
Fotó: Shutterstock

A szobabérleti díjakat jelentősen befolyásolja az ingatlan városon, kerületen belüli lokációja, állapota, bútorozottsága, valamint hogy tartozik-e hozzá saját használatú fürdőszoba. Így elhelyezkedéstől, felszereltségtől és az ingatlan minőségétől függően 50 ezer forinttól akár több mint 100 ezer forintig is találhat az érdeklődő bérelhető szobát a kínálatban.

Áremelkedés Budapesten és vidéken – így alakul az albérletek ára 2024-ben

A reálbér-növekedés és a keresetek növekedése miatt egyértelműen a bérleti díjak növekedésére számítunk idén

– mondta Balogh László. Ez azt jelenti, hogy 

az átlagos albérletárak az 5–10 százalék közötti sávban növekedhetnek. 

Érdekes módon a bérleti díjak növekedése nem is annyira az inflációval párhuzamos, sokkal inkább a keresetek változásával mozog együtt – tette hozzá.

A januári béremelések mértékével bizonyára nőni fognak a bérleti díjak, így a 10 százalékos emelkedés általános lehet, a belvárosban pedig akár 15 százalékos drágulást sem tart kizártnak a kereslet mértékének függvényében Benedikt Károly. Az árakat itt jelentősen alakítja majd, hogy milyen számban érkeznek a külföldi diákok és az expatok. 

Budapesten a külföldiek zömében két hálószobával rendelkező ingatlanokat keresnek: 700-800 euró környékén határozzák meg a lakásbérlésre szánt összeget, a magyar bérlők viszont jellemzően 150–170 ezer forint közötti díjat szeretnének fizetni.