Jelentős leépítést tervez a Pöttyös márkát is tulajdonló FrieslandCampina holland tejipari szövetkezet, amely a költségek mérséklése és a nyereségesség javítása érdekében világszerte 1800 munkahelyet szüntetne meg a következő két év során – írja a vállalat bejelentése nyomán a Reuters.

A FrieslandCampina 1800 dolgozójától válna meg a következő két évben. Fotó: Jilmer Postma

Jövő évben 1200 dolgozó munkahelye szűnhet meg a leépítések részeként, melyek a vállalat közlése szerint a szervezet szinte valamennyi részlegét érintik majd.

A létszámcsökkentés a vállalatcsoport várakozása szerint akár 200 millió eurós megtakarítást is eredményezhet annak a kiadáscsökkentő programnak a részeként, amelynek célja az éves költségek 400-500 millió euróval történő csökkentése 2026-tól.

A FrieslandCampina a világ egyik legnagyobb tejipari szövetkezete, amely több mint száz országban értékesít tejtermékeket, valamint az élelmiszer- és gyógyszeriparban felhasznált összetevőket.

A magyar fogyasztóknak leginkább a Pöttyös termékcsalád túródesszertjeiről – a Túró Rudiról –  és a Milli tejitalokól lehet ismert a vállalat, amelyeket a magyarországi leány, a FrieslandCampina Hungária gyárt Mátészalkán. A magyar érdekeltség Budapesten egy szolgáltatóközpontot (SSC) is fenntart.

Szautner Péter, a FrieslandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatója júliusban arról számolt be, hogy a tavaly kirobbant és a reáljövedelmek visszaesése a magyar tejágazatot is megviselte

a tejtermékek forgalma egy év alatt 10 százalék feletti mértékben csökkent Magyarországon. 

A kedvezőtlen piaci hatásokat folyamatos innovációval, a hatékonyság növelésével igyekezett enyhíteni a vállalat – mondta az augusztustól már a FrieslandCampina belgiumi és franciaországi tevékenységét irányító cégvezér.

A holland élelmiszeripari vállalat tavaly év végén mintegy 22 ezer főt foglalkoztatott 30 országban – köztük Magyarországon –, vagyis a leépítés a teljes munkavállalói állomány 8 százalékát érintené. A csoport tavaly 14 milliárd eurós bevétellel zárta az évet.