BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez a vírusirtó túl orosz, betiltják Amerikában

A vírusirtók széles körű felhatalmazással rendelkeznek gépünkön, így az orosz szoftver használata kockázatos. A Kaspersky szerint geopolitikai döntésről van szó, és a vállalat termékei nem jelentenek valós veszélyt.

Betiltja a Kaspersky Labs vírusirtó szoftvereinek amerikai eladásait az Egyesült Államok, miután Gina Raimondo kereskedelmi miniszter szerint a vállalat fölötti orosz befolyás nemzetbiztonsági kockázatokkal jár.

Penza,.russia-,03.08.2021:,Kaspersky,Company,Logo,Seen,On,Smartphone,Hold
Tilos lesz amerikaiaknak eladni a Kaspersky vírusirtóját / Fotó: Shutterstock

A szoftver jellegéből adóadóan széles körű eléréssel rendelkezik a számítógép rendszerei fölött, ami érzékeny információk meglovasítását és rosszindulatú alkalmazások telepítését is lehetővé teszi, de megakadályozhatja a kritikus frissítések telepítését is.

A csütörtöki bejelentés során Raimondo elmondta azt is, hogy Oroszország már bemutatta képességét és szándékát, hogy az orosz vállalatokat, mint amilyen a Kaspersky, felhasználja információgyűjtésre.

A kiberbiztonsági cég szerint a döntés hátterében geopolitikai megfontolások és elméleti aggályok állnak, és nem a termékeinek átfogó vizsgálata. Hozzátették, hogy a vállalat tevékenysége nem jelent fenyegetést az amerikai nemzetbiztonságra és jogi lépéseket tesznek az amerikai működés fenntartása érdekében.

Nem csak vásárolni nem lehet a Kasperskytől az amerikaiaknak, el sem adhatnak nekik szolgáltatást

A még Donald Trump elnöksége alatt létrehozott felhatalmazást használó döntéssel párhuzamosan a Kaspersky két orosz és egy brit leányvállalatát is embargó alá helyezik a Reuters beszámolója szerint. 

Ezen vállalatok így gyakorlatilag a jövőben nem dolgozhatnak amerikai beszállítókkal.

Az intézkedés száz nap múlva, szeptember 29-én lép életbe, hogy a vírusirtót használó cégeknek legyen idejük az átállásra. Ezután a vírusirtók frissítésére sem lesz lehetőség, míg harminc napig lehet új Kaspersky-szoftvereket vásárolni a bejelentést követően. Tilos lesz a Kaspersky szoftverét integráló, más márkanév alatti megoldások értékesítése is.

Nem először kerül a hatóságok célkeresztjébe a kiberbiztonsági cég

A Kaspersky orosz üzletága már az Ukrajna elleni orosz támadást követően a szankciós listára került, ám most már a brit leányvállalat sem használhat amerikai beszállítókat. A kiberbiztonsági cég egyébként már jó ideje az amerikai hatóságok célkeresztjében van, így 

2017-ben a belügyminisztérium tiltotta ki a Kaspersky vírusirtóját a szövetségi kormány számítógépeiről.

Sajtójelentések szerint a Kaspersky segítségével jutottak el a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) hackereszközei az orosz kormány kezébe. A Kaspersky szerint véletlenül bukkantak ezekre az adatokra, amiket mással nem osztottak meg. Az új szabályozás értelmében a szoftver eladói és viszonteladói bírságra számíthatnak első körben, ám a sorozatos szabályszegők ellen büntetőeljárás is indulhat. A szoftver használóit nem fenyegetik jogi lépések, de erősen ajánlják számukra, hogy keressenek más alternatívát.

A Kasperskynek van egy brit holdingcége, és Massachusettsben is tevékenykedik, valamint 2022-ben 220 ezer vállalati ügyféltől 752 millió dollár bevételt szedett össze mintegy 200 országból. Honlapja szerint ügyfelei között van többek között a Piaggio olasz járműgyártó, a Volkswagen spanyol kiskereskedelmi részlege és a Katari Olimpiai Bizottság.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.