Közélet

Keresztülhúzhatja a brit nyitási terveket az indiai variáns

A koronavírus indiai mutánsa már domináns az Egyesült Királyságban, ahol emiatt csúszhat a nyitás utolsó szakasza. Az Európai Bizottság utazási korlátozásokkal állítaná meg a vírus terjedését.

Az tagállamai közül Németország, Franciaország és Belgium már tiltja vagy szigorúan korlátozza az indiai utazásokat, az Európai Bizottság azonban egységes fellépést sürget.

A testület azt javasolja a 27-eknek, hogy ideiglenesen függesszék fel a nem feltétlenül szükséges beutazások engedélyezését a járvány által egyik leginkább sújtott országból.

A bizottságot az késztette erre, hogy hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „aggodalmat keltőnek” minősítette a hivatalosan B.1.617.2-nek nevezett vírusvariánst.

A javaslat értelmében a tagországoknak a lehető legnagyobb mértékben kellene korlátozniuk az Indából Európába történő utazásokat, és tesztelési, valamint az érkezőknek szigorúan ellenőrzött karanténkötelezettséget kellene bevezetniük.

A korlátozások azonban nem érinthetik azokat, akik kényszerű okokból vagy munkavégzés céljából utaznak Európa és India között, és az uniós állampolgároknak, az Európában tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek és családtagjaiknak is lehetővé kell tenni, hogy hazautazhassanak.

Az intézkedések azonban kissé megkésettnek tűnnek, mivel már több tagállamban is megjelent az eredetinél fertőzőbb vírusvariáns, amelyre az eddigi kutatási eredmények szerint az emberi immunrendszer kevéssé képes reagálni.

Fotó: SCOTT HEPPELL / AFP

Legutóbb Szlovéniában azonosították ezt a változatot, de az EU-n kívül, a legfrissebb jelentések szerint például Oroszországban is megjelent, az uljanovszki állami egyetem 16 indiai diákjánál mutatták ki teszteléssel. A világ többi részén viszonylag lassan reagálnak, a Wego utazási oldal összesítése szerint csütörtökig mindössze 35 ország tiltotta meg a beutazást Indiából.

Ausztrália a legszigorúbb, még a saját állampolgárait sem engedi haza Indiából.

A repülőjáratokat többek között Kanada, Hongkong, Kuvait és Irán tiltotta be, Banglades, Nepál és Pakisztán pedig lezárta a szárazföldi határait. Nepálban ennek ellenére ugyanolyan rossz a járványhelyzet, mint Indiában, a 31 millió lakosú országban megközelíti a tízezret a napi esetek száma. A második hullám rossz kezelése belpolitikai válsághoz vezetett, a kormányfő hétfőn elveszítette a bizalmi szavazást.

Franciaországban is megjelent az indiai variáns

Az országban a mutánst elsőként egy nőnél mutatták ki, aki Indiában járt, és Franciaország délnyugati részén él.

Az indiai vírusvariáns Európában az Egyesült Királyságban okozza a legtöbb problémát, ahol a hat régió közül már ötben domináns.

A múlt héten ezekben nőtt a legnagyobb mértékben az új fertőzöttek száma. Az országban már több mint 1700 esetet regisztráltak, több mint háromszor annyit, mint egy héttel korábban.

Észrevétlenül mutálódhat a koronavírus Indiában

A járvány második hullámával viaskodó országnak nincsenek kapacitásai arra, hogy a vírus mutációit figyelemmel kísérje.

A helyzet annyira aggasztó, hogy a brit kormány tudományos tanácsadóinak egyike név nélkül azt nyilatkozta a Telegraphnak, hogy az indiai mutáns miatt esetleg el kell halasztani a korlátozások feloldásának utolsó, június 21-re tervezett szakaszát.

Boris Johnson kormányfő is elismerte, hogy aggódik, és semmit nem zár ki, de egyelőre tartja magát az eredeti menetrendhez.

Csúcsközelben a napi halálozás Indiában

India egymást követő második napon jelentett több mint négyezer halálesetet tegnap, a 24 óra alatt igazolt új fertőzések száma viszont már a negyedik napon maradt 400 ezer alatt. Ezek azonban csak a hivatalos adatok, azt senki nem tudja, hogy mi a helyzet vidéken, ahol nem tesztelnek. Szakértők egyelőre azt sem tudják megmondani, hogy mikor éri el a csúcsát a második hullám, ezt korábban május elejére várták, de a Michigani Egyetem modellje szerint ez ezen a héten megtörténhet.

 

járvány indiai mutáns Európai Bizottság koronavírus járvány koronavírus Nagy-Britannia utazási korlátozások pandémia
Kapcsolódó cikkek