Az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház együttműködik vakcinagyártó cégekkel annak érdekében, hogy szükség esetén készenléti tervet dolgozzanak ki a koronavírus új, omikron nevű variánsának kezelése érdekében közölte hétfőn Joe Biden amerikai elnök.

Az elnök igyekezett megnyugtatni az amerikaiakat, azt állítva: az Egyesült Államok készen áll arra, hogy kezelni tudja a járványhelyzetet az omikron megjelenése nyomán, egyúttal fogadkozott, hogy szükség esetén felgyorsítják a vakcinafejlesztést. 

Ez a variáns aggodalomra, nem pánikra ad okot

jelentette ki Biden a Fehér Házban, miután találkozott a járványkezelésért felelős csoportjával. 

Fotó: Olivier DOULIERY / AFP

Előbb vagy utóbb itt, az Egyesült Államokban is megjelennek ezzel a variánssal fertőzött páciensek

mondta. A Fehér Ház együttműködik a Pfizer, a Moderna és a Johnson and Johnson vakcinagyártókkal, hogy szükség esetén készenléti tervet dolgozzanak ki a koronavírus új, omikron nevű variánsának kezelése érdekében közölte.

Anthony Fauci, az elnök járványügyi főtanácsadója korábban azt mondta: nem valószínű, hogy az Egyesült Államok újabb korlátozásokat vezet be az omikron variáns miatt.

Az Egyesült Államokban hétfőn lépett életbe az intézkedés, amelynek értelmében a legtöbb esetben megtiltják a beutazást nyolc afrikai országból a Dél-afrikai Köztársaságból, Botswanából, Zimbabwéből, Namíbiából, Lesothóból, Eswatiniből, Mozambikból és Malawiból az először a Dél-afrikai Köztársaságban azonosított variáns miatt. A lépés célja, hogy lassítsák a vírus terjedését, illetve több időt biztosítsanak a szakértőknek ahhoz, hogy felmérhessék: 

mennyire okoz súlyos fertőzést az új variáns, mennyire fertőző, és miként reagál a védőoltásokra.

Az amerikai elnök szerint a korlátozásoknak ezenkívül az is a célja, hogy több időt nyerjenek még több ember beoltásához. Biden mindemellett arra kérte az embereket, hogy viseljenek maszkot mind beltéren, mind pedig a nyilvános eseményeken, mások társaságban.