Fehéroroszországon múlik, Lengyelország bezár-e újabb közös határátkelőket, a további döntések a határok biztonságán múlnak 

jelentette ki Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes csütörtökön, a migránsválság miatt létrehozott lengyel válságstáb ülése után.

A lengyel-fehérorosz határon több hete észlelhető migrációs nyomás miatt az Andrzej Duda elnök, Mateusz Morawiecki kormányfő, valamint az illetékes miniszterek részvételével rendszeresen ülésező stáb csütörtök reggel ült össze újból.

A külügyminiszter-helyettes felidézte: lengyel részről a kiéleződő biztonsági helyzet miatt november 9-én bezárták a közös határszakasz északi részén működő Kuznica Bialostocka-Bruzgi közúti határátkelőt. 

Amennyiben a helyzet súlyosbodna, szükség lesz újabb határátkelők bezárására

   tette hozzá.

Megjegyezte: a további döntéseik a határon fennálló biztonsági helyzeten múlnak. 

Lengyelországnak is az az érdeke, hogy normálisan működjön a határon áthaladó azonban minden attól függ, a fehérorosz fél felhagy-e a Lengyelország ellen irányuló hibrid művelettel 

  fejtette ki Przydacz.

Fotó: LEONID SHCHEGLOV / AFP

Mateusz Morawiecki a válságstáb ülését követően a Facebook-oldalán azt írta: Lengyelország keleti határán dinamikusan változik a helyzet, és a kormány folyamatosan figyeli azt.

Az éjjel bevándorlók és menedékkérők egy 230 fős csoportj ismét megpróbált erőszakkal áttörni Lengyelországba a fehérorosz határ középső szakaszán, Czeremcha település közelében

– értesült a Reuters a lengyel határőrség információira hivatkozva. A feszültség egyre csak mérgesedik, a regionális hatalmas egy kiterjedtebb konfliktustól tartanak.

Fotó: LEONID SHCHEGLOV / AFP

 

Az ostrom során a migránsok ágakat és köveket dobáltak, rönkcsapdákat készítettek, és a fehérorosz fegyveres erők segítségével lézerfénnyel vakították el a lengyel határőröket, és a lengyel himnuszt játszották nekik felvételről. 

Ezt a lengyel határőrség szóvivője, Anna Michalska a feszültség tovább szítására tett kísérletként értelmezte. A szóvivő szerint lengyelországi kórházba szállítottak öt embert, akiknek sikerült illegálisan átjutnia a határon; állapotuk már javul.

Az év eleje óta a lengyel hatóságok több mint 37 ezer határsértési kísérletet regisztráltak a Fehéroroszországgal közös határon. 

A lengyel határőrök október vége óta 1860 olyan illegális határátlépőt fordítottak vissza, akik engedély nélkül léptek be az unió területére. 

Ilyen esetben a határsértőket három évre kitiltják a Schengen-övezetből.

Fotó: SEFA KARACAN / AFP