Néhány héttel ezelőtt a szakértők még azt jósolták, hogy — a sokadik járványhullám átvészelése után — 2022-ben végre túljuthatunk a világjárványon. Úgy vélték, azok a nemzetek juthatnak túl elsőként a világjárványon, ahol sokan átestek a fertőzésen, illetve ahol a lakosok nagy része felvette a koronavírus elleni vakcinákat — írja a Reuters.

Ezekben az országokban várhatóan enyhe náthává szelídül a koronavírus, időszakos járványokkal — prognosztizálják.

Fotó: CENG SHOU YI / AFP

Az új típusú koronavírus november végén megjelent, erősen mutálódott omikron-változatának gyors terjedése azonban jelentősen felülírta a pandémia forgatókönyvét. Egyre több ország visszatért a korábban alkalmazott járványügyi intézkedésekhez, például az utazások és a nagy létszámú összejövetelek korlátozásához, valamint a kötelező érvényű maszkhasználathoz.

Egyes tudósok azonban nem adták fel azt a reményt, miszerint a világ egyes részein jövőre sikerül túllépni a világjárványon. Ráadásul míg 2021 nagy részében csak a fejlett országokban voltak elérhetőek a koronavírus elleni oltóanyagok, 2022 végére a világ elmaradottabb régióiba is egyre több vakcina juthat el.

A koronavírus szezonális vírusként várhatóan továbbra is az életünk része lesz, ugyanakkor az új variánsok még évekig okozhatnak járványgócokat és időszakos hullámokat a világ különböző pontjain.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon eddig több mint 270 millió ember fertőződött meg a koronavírussal, továbbá a becslések szerint a világ lakosságának több mint fele, 57 százaléka kapott már legalább egy adag vakcinát.

Minden, amit az eddigi koronavírus-variánsokról tudni lehet