A felnőtteknek még az öt százaléka sincs beoltva Pápua Új-Guineában, ezért a szakemberek attól tartanak, a vírus korlátlan terjedése újabb vírustörzsek kialakulásához vezethet. 

– írja az Infostart.

Az egész világ, de különösen Ausztrália számára hatalmas veszélyt jelent az ottani helyzet. A nagyon alacsony átoltottsággal rendelkező sziget nagyon közel van Ausztráliához, a mindössze négy kilométeres távolságra található országból behurcolt esetek új lendületet adhatnak a járvány ausztrál kitörésének.

Az omikron megjelenése ugyanakkor felnyitotta a szemeket, hogy hasonló esetben nem csak az egyes országoknak van félnivalója, hanem az egész világ veszélybe kerülhet.

Egy új variáns nemcsak azért fontos, mert potenciális kockázatot jelent a saját lakosságra nézve, hanem azért is, mert az emberek minden országban szenvednek, mindenki élete ugyanolyan fontos, mint egy ország saját lakosaiéi

– fogalmazott Stefanie Vaccher epidemiológus, aki jelenleg Pápua Új-Guineában figyeli a vírushelyzetet.

Fotó: Shutterstock

Pápua Új-Guinea egész 2021-ben súlyos járványügyi helyzetben van. 35 ezer eset mellett 573 a vírus hivatalos áldozatainak száma, de ennél még rosszabb is lehet a helyzet.

a vírust stigma kíséri és nagyon alacsony a tesztelési arány. 

Egy márciusban, a nagy kitörés kezdete előtt elvégzett felmérés szerint egy kórház dolgozóinak 24 százaléka hordozott koronavírus elleni antitesteket vérében – ez megmutatja, mennyire széles körben terjedhetett már el a betegség észrevétlenül.

A nagyobb kórházak csökkentett körű szolgáltatást nyújtanak: hosszabb távon aggasztó, hogy a malária, a tuberkulózis és más betegségek mellett a rossz anyai és csecsemő-egészségügyi állapotok növekedését látjuk

– nyilatkozta Adrian Prouse, az ausztrál Vöröskereszt nemzetközi humanitárius programjainak vezetője, aki azt is elmondta, hogy most a delta variáns tarol az országban.

A portál emlékeztet: Ausztrália adagok tízezreit adományozta Pápua Új-Guineának, miközben saját hatvan év alatti lakosainak nem javasolta a vakcina felvételét.

Pápua Új-Guineában komoly problémák vannak a vakcinával kapcsolatos bizonytalansággal, az emberek egyszerűen nem hajlandók beoltatni magukat számos okból: féknek az oltástól, a megbélyegzéstől, de még a varázslóktól is

 – ismertette a szakértő.