Spanyolországban felgyorsították a koronavírus elleni oltási kampányt a közelgő ünnepi időszakra tekintettel, bővítették a harmadik, emlékeztető oltásra jogosultak körét, és elindították az 5-11 év közötti gyermekek oltását – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter. 

Elmondta, hogy a gyerekek oltási kampánya mintegy 3,3 millió kiskorút érint.

Fotó: Komka Péter / MTI

Az emlékeztető oltással kapcsolatban kiemelte, hogy míg korábban a harmadik vakcinadózist csak az egészségügyi dolgozók, a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók és a 60 évesek és ennél idősebbek vehették fel, most már 50 éves kortól is kérhető a harmadik oltást. 

Leszögezte, hogy az oltási kampány felgyorsítására elsősorban az ünnepek miatt van szükség, csökkentendő a társadalmi érintkezés veszélyeit. 

Spanyolországban a hivatalos adatok szerint a 12 évesnél idősebbek csaknem 90 százaléka teljesen oltott. 

Szerdán az országban 27 140 új fertőzést regisztráltak, ez július vége óta a legmagasabb érték, illetve 77 halálozást jegyeztek fel. Ugyanakkor a kórházak leterheltsége nem akkora, mint az előző járványhullámok alatt. 

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint Spanyolországban a pandémia kezdete óta 5 366 128 fertőzöttet és 88 542 halálos áldozatot regisztráltak.