Csaknem százmillió forintos költségvetési kárt okozó bűnszövetséget számoltak fel, tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön.

A fiktív számlákkal ügyeskedő Jász-Nagykun-Szolnok megyei bandánál csempészett cigarettát és illegális potencianövelőket is találtak.

Közölték, a bűnszövetség által irányított cégek alvállalkozóként végeztek ugyan gazdasági tevékenységet, munkavállalókat is vettek fel, de a fizetendő adójukat fiktív számlákkal csökkentették.

A bűnbanda felszámolására szervezett, több megyét érintő akcióban a NAV több mint 120 munkatársa 57 helyszínen tartott kutatást.

A budapesti nyomozók munkáját járőrök, revizorok, IT-szakemberek és a vámhivatal Merkur bevetési egysége is támogatta. A nyomozók útzárt is alkalmaztak, hogy megelőzzék a bandatagok menekülését.

A vámhivatal közölte, hogy a költségvetési kár biztosítására 

csaknem 100 millió forint értékben foglaltak le bankszámlavagyont és készpénzt. A NAV szolgálati kutyái 508 doboz adózatlan cigarettát találtak, és kereskedelmi mennyiségű tiltott potencianövelő is előkerült.

Egy gyanúsított letartóztatását a bíróság elrendelte. A nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik, olvasható a közleményben.

 

Címlapkép: Shutterstock