A koronavírus-járványnál is több haláleset köthető világszerte az államok és a vállalatok által okozott szennyezéshez az ENSZ kedden publikált környezetvédelmi jelentése szerint.

A világszervezet által közzétett dokumentum azonnali és ambiciózus intézkedéseket sürget bizonyos mérgező vegyi anyagok betiltására vonatkozóan – írta meg a Reuters.

Az ENSZ-jelentés szerint a peszticidek, a műanyagok és az elektronikai hulladékok által okozott környezetszennyezés széles körben megsérti az emberi jogokat, ráadásul

éves szinten 9 millió ember korai halálához járul hozzá.

Ezzel szemben a koronavírus-járvány egy év alatt mintegy 5,9 millió halálesetet okozott a Worldometer adatgyűjtő oldal nyilvántartásai alapján.

 

A szennyezés és a mérgező anyagok által okozott károk megelőzésének jelenleg alkalmazott módszerei egyértelműen kudarcot vallottak

– jelentette ki a dokumentum egyik szerzője, David Boyd, az ENSZ különmegbízottja.

A jelentést kedden tették közzé az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának honlapján.

A dokumentum a polifluoralkil és perfluoralkil háztartási termékekben való használatának sürgős betiltását javasolja, mivel ezek az anyagok összefüggésbe hozhatók rákos megbetegedésekkel is.

Michelle Bachelet, az ENSZ jogi vezetője a környezeti veszélyeket az emberiséget veszélyeztető legnagyobb globális jogi kihívásnak nevezte. Ennek ékes bizonyítéka, hogy egyre több éghajlati és környezeti igazságossági ügy hivatkozik sikeresen az emberi jogokra.