Hatalmas robbanás Kijevnél

23:56 Nagy erejú robbanás hallatszott Kijevnél az éjszaka közepén – adta hírül a CNN. A robbanás a jelek szerint a főváros központjától nagyjából 20 kilométerre történt.

Megszületett a döntés: Oroszországot kiteszik a SWIFT-rendszerből

23:50 Az az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada közös nyilatkozatban ítélték el az orosz inváziót, egyúttal döntést is hoztak az egyik legerősebb szankcióról, Oroszország lekapcsolásáról a SWIFT-rendszerből.

Soha nem látott támadás érheti Kijevet

23:40 Várhatóan 30-60 percen belül soha nem látott támadásnak lesz kitéve Kijev, Oroszország minden erejével csapást még az ukrán fővárosra – számolt be aggodalmairól Twitteren Lesia Vaszilenko parlamenti képviselő.

Fizetne az ukrán menekülteket elszállásolóknak a szlovák pénzügyminiszter

23:20 Igor Matovič szombaton arról beszélt, hogy azok a szlovák személyek, vagy szervezetek, akik ukrán menekülteket szállasolnak el, havi juttatásra jogosultak: ez 100 euró lenne egy gyermek és 200 euró egy felnőtt esetén, adómentesen – írta meg az Új Szó.

Kijev felkészült a beérkező rakétákra

22:58 Újra megszólaltak a légvédelmi szirénák Ukrajna fővárosában. A BBC tudósítása szerint ez akár perceken belül becsapódó rakétákat is jelenthet.

Az uniós külügyminiszterek vasárnap tárgyalnak

22:24 Az Európai Unió külügyminiszterei vasárnap, magyar idő szerint 18:00-kor online találkozó keretében egyeztetnek az Ukrajnának nyújtandó segélyekről és az Oroszország elleni szankciókról.

Franciaország is fegyverszállítmányról döntött

22:15 Hollandia után Franciaország is döntött arról, hogy megyvereket szállít Ukrajnába.

Hollandia fegyvereket küld Ukrajnának

21:42 Miután Németország úgy határozott, hogy nem blokkolja tovább a német gyártású fegyverek harmadik ország részére történő átadását, Hollandia korábbi ígéretéhez hűen fegyverekkel is támogatja Ukrajnát. Amszterdam a tervek szerint 200 Stinger rakétát, 60 Panzerfaust-3 páncéltörőt és 400 rakétát küld Kijev részére. A parlament korábban már döntött arról, hogy támogatják az oroszok ellen védekező országot harci sisakokkal, mellényekkel, mesterlövéspuskákkal és lőszerrel. Ezek egy részét szombat reggel útnak is indították.

Több ezer orosz tüntetőt tartóztattak le

21:27 Oroszország szerte 3052 embert tartóztattak le a háború kezdete óta az Al Jazeera beszámolója alapján. A letartóztatott személyek többsége a háború ellen tüntető orosz állampolgár. Az orosz lakosság körében sem arat osztatlan sikert Putyin inváziója, nem véletlen, hogy az ország több részén is tüntetnek ellene. Szombaton 34 városban összesen 467 ember vettek őrizetbe a hatóságok.

Özönlik a kripto-támogatás az ukránoknak

21:01 Kriptopénz-elemzők szerint eddig  legalább 9 millió dollár (csaknem 3 milliárd forint) értékben kaphatott támogatást az ukrán kormány névtelen adományozóktól – írta a BBC. A rendelkezésre álló adatok alapján eddig mintegy 4000 adományozó küldött kriptodevizát az ukránok megsegítésére. Az átlagos adomány 95 dollár (nagyjából 31 ezer forint) értékű, a rekordot egy 3 millió dolláros (majdnem 1 milliárd forint értékű) adomány jelenti.

Még több orosz oligarchát sanyargatnának a britek

20:46 Liz Truss brit külügyminiszter egy újabb listát állított össze a szankciókkal sújtandó orosz milliárdosok köréről. A The Sunday Times értesülései szerint a következő hetekben egyre több, Valgyimir Putyin köréhez tartozó szupergazdagot fognak korlázozásokkal büntetni

Roman Abramovics távozik a Chelsea éléről

20:33 Átadja a klub irányítását a Chelsea jótékonysági alapítványának Roman Abramovics. A klubot 2003 óra irányító orosz milliárdos úgy érzi, hogy a jelenlegi helyzetben ez a döntés szolgálja legjobban a klub, a játékosok, a személyzet, és a szurkolók érdekeit.

Fotó: AFP

Kazettás bombákról számolnak be az ukránok

20:10 Ukrán beszámolól szerint az oroszok kazettás bombákat is bevetettek Harkiv közelében – írta az Interfax. A robbanószer működési elve az, hogy a légibomba nagy számú, akár több száz kisebb robbanótöltetet tartalmaz, és szór szét aránylag nagy területen. Élőerő és könnyű páncélos egységek ellen egyaránt hatékony.

A kazettás bombák használatát a Genfi Egyezmény, és a 2009-as Dublini Egyezmény egyaránt tiltja. A vietnámi háborúban és a délszláv háborúban alkalmazták őket nagy mennyiségben.

Újra szólnak a légvédelmi szirénák

19:35 Az oroszok újabb támadásba lendültek, nagyobb ukrán városokat lőnek – számolt be róla a kárpátaljai Kárpáti Igaz Szó. Megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijevben, Harkivban, Szumiban, Sosztciba (Szumi megye), Csernyihovban, Vinnicában, Lembergben, Volinyban, Mikolajivban és Ternopilban is.

Litvánia is csatlakozik a légtérzárhoz

19:08 Újabb ország csatlakozott az orosz gépeket a légterükből kitiltó államok egyre hosszabb listájához. Éjféltől Litvániába sem repülhetnek orosz járatok.

Németország is támogatja a Swift-tiltást

18:57 Németország bejelentette, hogy ő is támogatja Oroszország Swift-tagságának célzott korlátozását. Oroszország kizárása a globális fizetési rendszerből egy nagyon erős szankció, ugyanakkor nem csupán Moszkvának fog fájni ez a lépés.

Orbán Viktor szombaton bejelentette, hogy Magyarország támogatni fog minden Oroszország elleni európai uniós szankciót, és nem fog semmit sem blokkolni.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Újabb országok tiltották ki az orosz repülőket

18:21 Az Egyesült Királyság, Lengyelország, Csehország és Bulgária után immár Észtország, Lettország és Szlovénia is lezárta légterét az orosz légitársaságok járatai előtt.

Moszkva a korábbi ilyen szankciókat viszonozta, és ő is kitiltotta a másik fél gépeit. Erre ezúttal is számítani lehet majd.

Németország nem blokkolja tovább a fegyverszállítmányokat

18:15 Németország feloldotta a német gyártmányú fegyverek harmadik országon keresztül történű Ukrajnába-szállításának tilalmát. Erre a második világháború óta először került sor.

Teljes körű kijárási tilalom lépett életbe Kijevben

17:42 Helyi idő szerint szombat este 17:00-tól hétfő reggel 8:00-ig teljes körű kijárási tilalom lépett életbe Kijevben, amely a civil lakosság teljes egészét érinti.

Nagy erőkkel segítik a hazai segélyszervezetek a bajba jutott ukránokat

17:33 Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet 28 tonnás segélyszállítmánya Kárpátaljára szombaton élelmiszerekkel, higiéniai cikkekkel megrakva. A Máltai Szeretetszolgálat befogadta, és ideiglenesen egy vidéki intézményében helyezte el az első, ukrán válság miatti menedékkérőket. Közösségi tereit ideiglenes szálláshelyként ajánlja fel a Mátrix Közhasznú Alapítvány az ukrán-orosz háború menekültjeinek.

Mégis voltak áldozatai a rakétatámadásnak

17:10 Ahogy arról beszámoltunk, a kijevi repülőtértől nem messze egy lakóházat is rakétatámadást ért a szombat reggeli órákban. Az első hírek még arról szóltak, hogy nincs halálos áldozata az incidensnek. A legfrissebb adatok alapján azonban a BBC azt írja, hogy két ember életét vesztette a rakétatalálat után, és hat személy megsérült.

Megérkezett a rettegett csecsen sereg

16:42 Pénteken bejárta a világot az a felvétel, ahol a Ramzan Kadirov csecsen elnök harci kiáltásokkal tüzeli fel katonáit. A BBC szombat délután arról számolt be, hogy Kadirov egy videóüzenetben megerősítette, hogy csapatai beszálltak a háborúba, és kezdésként elfoglaltak egy ukrán katonai létesítményt.

A Putyin egyik legfőbb szövetségesének számító Kadirovot, és rettegett harcosait évek óta emberi jogi visszaélések sorozatával vádolja a nemzetközi közvélemény.

Lengyelország felvenné az EU-ba Ukrajnát

16:20 Lengyelország elnöke, Andrzej Duda szombat délután a Twitteren arról írt, hogy országa támogatná azt, hogy az Európai Unió gyorsított eljárásban vizsgálja meg a lehetőségét Ukrajna csatlakozásának.

Törökország kitilthatja az orosz hadihajókat a Fekete-tengerről

15:41 Zelenszkij ukrán elnök Twitteren köszönte meg Erdogan török elnök támogatását. Ugyanakkor török tisztviselők úgy nyilatkoztak, hogy még nem született végleges döntés a tengerszorosok lezárásáról.

Nem csak Oroszországnak fájna a SWIFT-es lekapcsolás

15:25 Oroszország kizárása a globális fizetési rendszerből problémát jelenthet az energiabeszerzés, a leányvállalatok közötti utalások vagy bármilyen külkereskedelmi tevékenység esetén is. A SWIFT-en keresztül zajlanak a banki tranzakciók az egyes országok között, ez végső soron tehát egy kommunikációs is felületet jelent.

Moszkva további légitársaságokat tiltott ki légteréből

15:05 Oroszország szombaton bejelentette, hogy kitiltja légteréből a lengyel, a bolgár, és a cseh légitársaságokat. A tranzitjáratokra is vonatkozó intézkedés válasz arra, hogy Varsó, Prága és Szófia pénteken lezárta légterét az orosz légitársaságok előtt.

Az orosz repülőket kitiltó országok listájához hamarosan csatlakozik Észtország is, ezt a kormányfő a közösségi oldalán jelentette be.

Magyarország támogatja a szankciókat

14:40 Orbán Viktor a magyar-ukrán határon tartott seregszemle után a Reutersnek nyilatkozva megerősítette, hogy Magyarország minden EU-s szankciót támogatni fog

Ekkora terület jutott orosz kézre eddig

14:12 A BBC térképre tette, hogy pontosan hol és mekkora területet uralnak az orosz csapatok Ukrajnában. 

 

Az interneten is folyik a harc

13:55 Nem csak az utcákon, de a kibertérben is folyik a harc. A BBC megszólaltatott egy orosz hackert, aki a háború kirobbanása óta támadja az ukrán weboldalakat és próbál pánikot okozni. A férfi állítja: csak szórakozásból csinálja, így segít országának legyőzni Ukrajnát. Bombafenyegetéseket küld szét és a védelmi rendszerekbe is próbál bejutni, megbénítva azokat. 

Nehéz helyzetben az ukrán civilek

13:18 Élelmiszer-, üzemanyag- és készpénzhiányról, napról-napra megduplázódó árakról számolnak be azok az Ukrajnából menekülők, akik szombaton érkeztek a lónyai határállomásra Kárpátaljáról.

Kibővítik a kijárási tilalmat Kijevben

12:45 Hosszabb lesz a kijárási tilalom szombattól Kijevben, ezt az ukrán főváros főpolgármestere, Vitalij Klicsko jelentette be közösségi oldalán. Az új szabály szerint 17 órától másnap reggel 8 óráig tilos az utcán tartózkodni, kivéve a várost védő erőknek. 

Így menekülnek az ukrán civilek a háború elől

12:31 Az al-Dzsazíra hírportál térképre tette, jelenleg hogy áll a háború és hová menekülhetnek az ukrán civilek a harcok elől.

 

Kijev egyelőre kitart

12:25 Bár az oroszok több oldalról nyomultak előre, a Kijevet védő ukrán erők egyelőre sehol sem törtek meg, sőt, több ponton sikeresen visszaverték a támadókat. Kijev jelenleg is ukrán kézen van. A brit védelmi minisztérium nem sokkal dél előtt azt közölte: jelentős orosz csapatot jelentettek 30 kilométerre a belvárostól. 

Magyarország békét szeretne

12:19 Szijjártó Péter külügyminiszter a közösségi oldalán emelte ki: Magyarország békét szeretne, ezért folytatják a tárgyalásokat. 

 

Orosz hajót foglaltak le a franciák

12:10 Megállítottak és lefoglaltak egy orosz konténerhajót a francia tengerészet emberei a La Manche csatornán. A BBC értesülései szerint a hajó Szentpétervárról indult és a francia partok közelében csaptak le rá, majd egy francia kikötőbe kísérték. 

Medvegyev: nem baj az elszigetelődés

12:02 Az sem baj, ha Oroszország teljesen elszigetelődik a nyugattól – ezt mondta Dmitrij Medvegy korábbi orosz elnök. A jelenleg a moszkvai biztonsági tanácsot vezető politikus szerint Oroszország addig nem áll le az invázióval, amíg el nem érik a Putyin elnök által kitűzött célokat. 

Megvannak a szankciók

11:32 Közzétette az Európai Unió, hogy milyen szankciókkal vág vissza Oroszországnak Ukrajna megtámadásáért. A részleteket ebben a cikkünkben olvashatja. 

Elhúzódó harcokra számít Macron

11:12 Fel kell készülni az ukrajnai harcok elhúzódására - figyelmeztetett Emmanuel Macron francia elnök szombaton a párizsi nemzetközi mezőgazdasági kiállításon és vásáron. A francia kormány tervet készít, hogy az ország rugalmasan tudja kezelni a háború gazdasági következményeit - jelezte Macron. Az elnök szerint a főbb exportágazatok közül a bor, a gabona és az állati takarmány kivitelére biztosan hatással lesz a konfliktus.

Orbán Viktor a határra indult

10:54 A magyar miniszterelnök a határon tart szemlét a közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint. 

Bóvliban az orosz gazdaság

10:50 A korábbi BBB mínuszról BB plusz kategóriába, azaz a befektetésre nem ajánlott szinte vágta vissza az S&P az orosz államadósságot válaszul Ukrajna lerohanására, hangsúlyozva, hogy a lépést további leminősítések is követhetik. 

Szívósak az ukrán ellenállók

10:36 A brit fegyveres erőkért felelős államtitkár, James Heappey a BBC-nek arról beszélt, hogy rendkívül szívósak az ukrán ellenállók és szenzációs munkát végeznek. Heappey ezzel arra utalt, hogy információik szerint az oroszok még egyetlen kulcsfontosságú célpontot sem tudtak elfoglalni, olyanokat sem, amelyeket már az első nap el kellett volna foglalniuk a haditerveik szerint. 

Lemberget is elérte a háború

10:27 A lengyel határhoz közeli nagyvárost, Lemberg (Lviv) külterületét is megtámadták az oroszok. A hírről maga a város polgármestere számolt be a Reuters hírügynökségnek és közölte: egyelőre visszaverték a támadókat a Brody nevű kisvárosnál. 

Egy magyar katona is elesett a harcokban

9:57 A karpatalja.ma hírportál szerint egy ungvári és egy munkácsi katona is elesett az ukrán háborúban. Előbbi, a magyar származású, 29 éves Kis Sándor az ukrán haditengerészetnél szolgált, Ocsakovnál esett el. Két gyermeket hagyott hátra. 

198 a hivatalos áldozatok száma

9:51 Legkevesebb 198 ukrán, köztük három kisgyermek halt meg eddig a háborúban, ezek az Interfax hírügynökség szerint a hivatalos számok. Mindezt az ukrán egészségügyi minisztériumra hivatkozva közölték – írja a Reuters. 

Biztosított a magyar energiaellátás

9:38 New York-ba repült a brüsszeli tanácskozás után Szijjártó Péter, aki onnan bejelentkezve közölte közösségi oldalán: néhány órával ezelőtt erős szankciós csomag került elfogadásra, aminek Magyarország a része és részese volt, mégpedig úgy, hogy a magyar emberek energiaellátás biztonsága nem sérült.

 

Óriási kerülővel jön Budapestre egy orosz gép

9:17 A Flightradar24 Twitter-oldala szerint több mint 70 perccel tart tovább egy Aeroflot repülő útja Moszkvából Budapestre. Mint ismert: Lengyelország és Csehország is kitiltotta az orosz repülőket a légteréből, így a járat Németországon és Ausztrián keresztül érkezik Magyarországra. Jelenleg Bécsnél tart. 

 

Letiltotta a Facebook Oroszországot

9:10 Az orosz állami média nem jeleníthet meg hirdetéseket a Meta platformjain, és nem használhatja pénzszerzésre a felületeket - közölte a Facebook közösségimédia-óriás anyavállalata. A cég biztonsági részlegét vezető Nathaniel Gleicher a Twitteren közölte: emellett továbbra is megjelölik az orosz állami média által posztolt kétes tartalmakat. 

Macron fegyvereket ígért Zelenszkijnek

8:42 Február 26-án reggel Volodimir Zelenszkij elnök telefonbeszélgetést folytaottt Emanuel Macron francia elnökkel, amelyben az utóbbi arról számot be, hogy rövidesen érkeznek az Ukrajna partnerei által ígért fegyverek és katonai fegyvere. Mindezt a twitteren Zelenszkij úgy kommentálta: "A háborúellenes koalíció működik!" Ez meglepő, miután tegnap még arról twittelt, hogy Ukrajna magára maradt.

 

Nincs halálos áldozata a rakétatámadásnak 

8:40 Az ukrán fővárosban az éjszaka folyamán lezajlott heves harcok során a kijevi nemzetközi repülőtértől (Zsuliany) nem messze lévő lakóházat érte orosz rakétatámadás. Halálesetről nem számoltak be - közölte az ukrinform.ua.

Az ukránok szerint jelentős veszteségek érik az oroszokat

8:27 Oroszország 3500 katonát veszít, közel 200-at túszként tartanak – jelentette be az ukrán sajtó szerint Mykhailo Podoliak, az elnöki hivatal tanácsadója az éjszakai heves harcok után.

Háborús hatások: itthon rend van a boltokban

8:05 Magyarországon az orosz-ukrán háború kitörése óta is nyugodt körülmények között, a megszokott rendben folyik az értékesítés az áruházakban. Az élelmiszer-felhalmozást nem is indokolná semmi, hiszen beszerzési oldalon továbbra is zavartalan a kereskedelmi egységek ellátása.

Eleshetett az első nagyváros

7:52 Az orosz védelmi minisztérium állítja: elfoglalták Melitopol városát. A 150 ezres nagyváros Ukrajna déli részén található, nem messze a kulcsfontosságú Mariupol kikötővárostól. Kijev egyelőre nem erősítette meg a hírt. Ha igaz, akkor ez az első fontosabb város, amely teljesen orosz kézre került. 

lehet a B opció

7:50 A bitcoin lehet az egyik menedéke az orosz oligarcháknak és állami vezetőknek, amennyiben a személyüket is érintő pénzügyi szankciókkal állnak elő a nyugati országok az orosz-ukrán háború miatt. 

Légicsapások a keleti hadszíntéren

7:30 Az ukrán hadsereg közölte, hogy pénteken légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét; az oroszok a Fekete-tengerről indítottak Kalibr-rakétákat a térségek ellen. Eközben egy szemtanú arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy puskaropogás hallatszott az ukrán főváros, Kijev kormányzati negyedének közelében szombat reggel. A hírügynökség tudósítója szerint a városközpontból tüzérségi támadás zaja hallatszik.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitter-oldalán arról írt, hogy egy civil lakóépületet is találat ért a kijevi ostrom során. 

Erőművet foglaltak el az oroszok, Ukrajna cáfol

7:22 Csernobil után újabb erőmű került az oroszok kezére: az Interfax jelentése szerint a Kijevtől északra található egyik létesítményt már az orosz hadsereg biztosítja. A Reuters hírügynökség viszont később közölte az Interfax újabb hírét: az ukrán energiaügyi minisztériumtól úgy értesültek, hogy mégis az ukrán hadsereg kezében van az erőmű. 

Zelenszkij marad a helyén, Kijevben

7:08 Nemet mondott az Egyesült Államok azon felvetésére Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, hogy kimenekítsék őt és családját Kijevből, mielőtt az orosz hadsereg egyre közelebb kerül az ukrán főváros elfoglalásához. Az ukrán elnök egyébként ma reggel is Kijev utcáit járja, erről videót is posztolt. 

Délen próbálnak sikert elérni az oroszok

6:50 Délen nyomulnának előre az oroszok, hogy minél hamarabb elvágják Ukrajnát a Fekete-tengertől. Az ukrán védelmi minisztérium jelentése szerint Herszonnál, Mikolajivnál és Odesszánál is heves harcok bontakoztak ki.

Putyin "barátja" is a háború végét akarja

6:31 A Washington Capitalsban játszó orosz Alekszandr Ovecskin korábban többször kiállt az orosz elnök mellett, a barátjának is nevezte, most viszont rendkívül hűvösen fogalmazott abban az üzenetében, amelyben a háború leállítását kérte. 

Biden pénzt küld Ukrajnába

6:12 Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta egy 350 millió dolláros azonnali katonai segély elküldését Ukrajnának, amelyet Kijev a védekezésre fordíthat. 

Utcai harcok dúlnak az ukrán fővárosban

6:05 Az utcán folynak a harcok Kijevben. Egy sugárúton sikerült visszaverniük a védőknek az orosz támadó alakulatokat, közben minden civiltől azt kérik, hogy maradjanak az óvóhelyeken. 

Az oroszok vétóztak, nincs meglepetés

0:45 Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amelyben a szervezet elítélte volna Ukrajna lerohanását – írta a BBC. Az elutasított határozattervezet felszólította volna Moszkvát, hogy azonnal vonja vissza a csapatait. A javaslatot az Egyesült Államok és Albánia terjesztette a BT elé. 11 ország támogatta, Oroszország ellenezte, három tag, Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek pedig tartózkodott.

A 15 tagú ENSZ BT-ben az öt állandó tagnak, az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak, Kínának és Oroszországnak vétójoga van. Várható volt, hogy az ülésen elnöklő orosz ENSZ-nagykövet él is ezzel.

 

Zelenszkij: ki kell tartanunk ma éjjel!

0:25 Moszkva különös figyelmet fordít Kijevre ma éjjel, az orosz csapatok megpróbálják lerohanni a fővárost – figyelmeztet az ukrán elnök legújabb videóüzenetében.

Teljesen őszinte leszek: az éjszaka még nehezebb lesz, mint a nappal. Több városunk ostrom alatt áll: Csernyihiv, Szumi, Harkov, a lányaink, fiaink a Donyeck-medencében, a dél-ukrajnai városokban.

Volodimir Zelenszkij elmondta: beszélt Franciaország, Hollandia, Németország és az Egyesült Államok valamint az Európai Unió vezetőivel, akiknek köszönetet mondott, és elmondta, Ukrajna mit vár a Nyugattól.

Ki kell tartanunk ma éjjel, Ukrajna sorsa itt és most dől el. Nem veszthetjük el a fővárost... Az ellenség minden erejét beveti ma éjjel, hogy megtörje az ellenállásunkat.

Az ukrán államfő óvatosságra intette a civil lakosságot, és mindenkit kért, hogy segítse honfitársait, különösen az időseket. A polgári védelemhez csatlakozottakat pedig felszólította, hogy segítsék a védelmet.

 

Ez történt pénteken, az orosz-ukrán háború második napján

- Oroszország négy fronton nyitott háborút Ukrajnában.

  • Támadtak keletről, a szakadárok által még 2014-ben nyitott front mentén a Donyeck-medencében. Az azovi-tengeri kikitővárosban, Mariupolban csütörtök óta folyamatosak a harcok. Közben Szergej Lavrov Moszkvában fogadta a két szakadár "népköztársaság", Donyeck és Luhanszk külügyeit irányító Szerhij Pereszadával és Vlagyiszláv Dejnegoval. Az Ukrajnához tartozó területeket függetlenségét még hétfőn ismerte el egyoldalúan Vlagyimir Putyin, csütörtökön pedig a háborút indított Ukrajna ellen a "védelmükre."

- Az orosz csapatok napközben körbevették az ukrán fővárost. A kijeviek ostromra készültek péntek éjszaka.

  • Az oroszokat a Kijev melletti Hosztomeli repülőtérről is visszaverték az ukrán katonák.

 

- A nyugati országok újabb tanácskozásokat tartottak, szankciókat jelentett be és elítélő nyilatkozatokat tettek.

- Oroszország közölte: kész újrakezdeni a béketárgyalásokat Ukrajnával.

  • Az oroszok Minszkben, az ukránok inkább Varsóban ültek volna tárgyalóasztalhoz, de Budapest is szóba került.
  • A helyszínről és az időpontról sincs még megállapodás, de a diplomáciai kapcsolatok péntek reggeli teljes megszakításához mérten ez már előrelépés.
 

 

Kijev az ostromra készül, Zelenszkij a békéről tárgyalna – pénteki összefoglalónk

Az ukrán elnök hajlandó a fegyverszünetről és a békéről tárgyalni Moszkvával, de figyelmeztet: az orosz csapatok megpróbálják lerohanni Kijevet ma éjjel.