Bizonyosan leszálló ágba került a koronavírus ötödik hulláma, mondta az országos tisztifőorvos péntek reggel az M1 csatornán.

Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Müller Cecília közölte, az ötödik hullám csúcsára a negyedik héten ért el Magyarország, azóta folyamatosan javulnak a járványügyi adatok. 

Hozzátette, 

a javulás mértéke egyre fokozódik, és elég jó ütemben halad: az új fertőzöttek száma, a kórházban vagy lélegeztetőgépen lévők száma csökken és a szennyvízből vett minták is biztatóak.

Szólt arról is, hogy Magyarországon is főként (99 százalékban) a koronavírus omikron variánsa fertőz, de a delta variáns is jelen van. Ugyanakkor már Magyarországon is megjelent az omikron egy újabb variánsa, amely a pozitív minták 12 százalékáért felelős, fűzte hozzá. 

Az omikron alvariánsai hasonló jellemzőkkel bírnak, így az általuk okozott tünetek is hasonlóak, mondta a tisztifőorvos. 

Müller Cecília az ismétlőoltások fontosságát hangsúlyozva megjegyezte, az oltástól számított negyedik hónap után valamennyi vakcina hatékonysága csökken, ezért nagyon fontos lenne, hogy minél többen felvegyék a harmadik oltást. 

Kitért arra, az idősek vagy krónikus betegek fontolják meg az influenzaoltás felvételét is,

hiszen egyre több megbetegedést okoz ez a vírus is.