Németország 35 amerikai F-35-ös vadászrepülőgépet vásárol az elöregedő Tornado típusú gépek helyett, közölte hétfőn Németország, bejelentve ezzel az első nagy védelmi fejlesztést azóta, hogy Olaf Scholz kancellár 100 milliárd eurós katonai korszerűsítést ígért válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára, írta meg a Reuters.

Fotó: Christine GROENING / AFP

A lépést a német biztonságpolitikában bekövetkezett földcsuszamlásszerű változás részeként írja le a lap, amely olyan intézkedésekkel állítható egy sorba, amilyen a 2 százalékos védelmi kiadási céljának elérésére tett ígéret. Németországot évek óta bírálják, amiért túlságosan megengedő Moszkvával szemben, és a mostani gépbeszerzés erre adott válaszként is értelmezhető.

Miután alaposan megvizsgáltam az összes rendelkezésre álló lehetőséget, úgy döntöttem, hogy kezdeményezem az F-35-ös repülőgépek beszerzését a Tornado leváltására

– mondta Christine Lambrecht védelmi miniszter egy nyilatkozatban.

A Tornado az egyetlen német repülőgép, amely konfliktus esetén képes a Németországban tárolt amerikai atombombák szállítására, vagyis a nukleáris megosztásra, és az újonnan beszerzendő gépeket is erre a feladatra szánják. A német légierő az 1980-as évek óta használja a Tornado típust, és Berlin azt tervezi, hogy 2025 és 2030 között kivonja ezeket a forgalomból.

„Az F-35-ös – mint helyettesítő– egyedülálló lehetőségeket kínál a NATO-szövetségesekkel és más európai partnerekkel való együttműködésre” – mondta Lambrecht, utalva arra, hogy számos más nemzet is megrendelte a Lockheed Martin által gyártott lopakodó repülőgépet.

Az F-35-ös gépek beszerzése valószínűleg csalódás lesz a Boeing számára, ugyanis a korábbi német védelmi miniszter, Annegret Kramp-Karrenbauer a cég által gyártott F-18-ast nézte ki a Tornado leváltására.

A döntés ezenkívül Franciaországot is felzaklathatja. Párizs figyelemmel kísérte Németország gépbeszerzését, attól tartva, hogy az üzlet alááshatja egy francia-német vadászgép fejlesztését, amely a tervek szerint a 2040-es évekre készülne el.

A francia aggodalmak eloszlatása érdekében Lambrecht Scholzhoz hasonlóan hangsúlyozta, hogy Németország továbbra is támogatja a közös projektet.