Közélet

Eddig 3,8 millióan menekültek el Ukrajnából, Magyarországra közel 350 ezren érkeztek

Több mint 3,8 millióan menekültek el Ukrajnából február 24., az orosz lerohanás kezdete óta az ENSZ vasárnapi összesítése szerint, de a menekültáradat március 22. óta egyértelműen lassult.

Összesen több mint tízmillióan, azaz több mint a lakosság egynegyede kényszerült otthona elhagyására, ezek az emberek vagy külföldön, vagy az ország más részeiben kerestek menedéket. Az ENSZ becslése szerint a belső menekültek száma megközelíti a 6,5 milliót.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága vasárnapi adatai szerint 

a külföldre menekültek száma 3 821 049, ami 48 450-nel több, mint szombaton.

Március 22. óta a harcok és az egyre romló életkörülmények elől menekülők száma napi százezer, az utóbbi napokban pedig ötvenezer alá csökkent.

Európában a második világháború óta nem volt ilyen mértékű menekülthullám. 

Az Ukrajnát elhagyók 90 százaléka nő és gyermek. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF szerint a menekültek között több mint másfél millió gyermek van.

Fotó: Hans Lucas via AFP

A háború előtt Ukrajnában több mint 37 millió ember élt a Kijev ellenőrzése alatt lévő területeken, azaz az Oroszország által 2014-ben bekebelezett Krím félszigetet és a kelet-ukrajnai szakadár területeket nem számítva.

Lengyelország fogadta be az összes menekült több mint felét, 2 267 103-at. A válság előtt már mintegy 1,5 millió ukrán tartózkodott Lengyelországban, akik munkát vállalni utaztak az európai uniós tagállamba.

Romániába a szervezet adatai szerint 586 942-en menekültek március 26-ig. Számos menekült tovább kíván utazni az országból.

Magyarország, amelynek öt határállomása van Ukrajnával, 349 107 ukránt fogadott március 26-ig. 

Szlovákiába 272 012 menekült érkezett. A legutolsó rendelkezésre álló, március 22-i adat szerint 271 254 ukrán menekült Oroszországba. A szervezet szerint február 21. és 23. között 110 ezer ember utazott a donyecki és luhanszki szakadár területekre.

Fehéroroszország március 24-i adatok szerint 6341 embert fogadott. A szervezet már nem vezet statisztikát a többi európai országba távozókról. Azon Ukrajnával szomszédos országok esetében, amelyek tagjai a schengeni övezetnek (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) a határt átlépők és az országokba belépők számáról készült jelentésekből dolgozik. A szervezet becslése szerint a menekültek nagy része továbbutazik más országok felé. A szervezet tájékoztatása szerint a statisztikákban azok sem szerepelnek, akik a szomszédos országok állampolgárai, és most Ukrajnából hazatértek.

 

orosz-ukrán háború menekült gyermek
Kapcsolódó cikkek