Perceken belül tálalja a magyar csapat a ma reggel óta készülő fogásokat a Bocuse d’Or erópai döntőjének nemzetközi zsűrije elé a Hungexpo versenypavilonjában. A kétnapos kontinensviadalon, amelyet a vele párhuzamosan megrendezett Sirha szakkiállítás övez, összesen 17 ország négyfős szakácsválogatottja és segítőik versenyeznek a lyoni világdöntőbe jutásért, ahova az első tíz legtöbb pontszámmal elismert csapat jut ma tovább. 

A csapatok reggel 9 órától néhány perces különbséggel startoltak, a teljes menüsor elkészítésére egységesen 5 óra 35 percet kap mindenki. Magyar színekben Dalnoki Bence, a Stand étterem sous chefje versenyez, segítője pedig a debreceni IKON-ból érkezett Nyikos Patrik commis. A coach pozícióját az eddigi legsikeresebb magyar Bocuse d’Or résztvevő, a 2016-os európai győztes Széll Tamás foglalja el, a csapat elnöke pedig Szulló Szabina, aki a nemzetközi zsűri tagja is. 

A magyar Bocuse d’Or csapat évek óta készül a mai döntőre, az utolsó időmérő edzést vasárnap tartották. 

Az első versenyételt 14 órakor, a másodikat 14 óra 35-kor szolgálják fel. Az egyik étel vegetáriánus fogás, amihez minden csapatnak három burgonyafajtát kell felhasználnia, a húsos tál pedig az idén őzgerincből, őzcombból, túró és tejföl felhasználásával készül.

Az első magyar tál neve: Magyar Tavasz 

Alkotóelemei: Anuschka burgonya, zsenge karalábé, roppanós brokkoli szár, savanyított gyöngyhagyma, lágy sajt tartlet marinált uborkával, zöldalma, zöldspárga. Mártás: burgonya mártás füstölt sajttal és csiperke „kaviárral”.

A húsos tál neve: Őz Budapest

Alkotóelemei: őzcomb és -gerinc, kacsamáj, boróka, tempura gyöngyök. 

Kísérő köretei: zsenge cékla, hagyma dzsem, Anuschka burgonya, karalábé, édeskömény. Ragu: túrós derelye erdei gombákkal, zöldspárga, tejföl. 

Szósz: őz pecsenyelé citromos kakukkfűvel.

A kétnapos szakácsolimpia eredményhirdetésére a mai versenytálak zsűrizését követően nem kell sokat várni, 18 órakor kiderül, ki az idei Európa-bajnok.

Vágtak, szeleteltek, sütöttek és főztek – képeken a Bocuse d’Or budapesti döntőjének első napja