Csehország 400 katonával járul hozzá a szlovákiai harci egységekhez a keleti szárnyának megerősítésére irányuló terv részeként – mondta csütörtökön Jana Cernochova védelmi miniszter.

Fotó: AFP

A The Telegraph beszámolója szerint a NATO arra törekszik, hogy megerősítse kelet-európai jelenlétét – Szlovákiában, Romániában, Lengyelországon és Magyarországon – miután Oroszország katonai erővel támadja Ukrajnát.

A szlovák védelmi miniszter múlt szombaton kijelentette, hogy országa adhat otthon egy 1200 külföldi katonából álló egységnek, megtámogatva mindezt német és holland személyzet által irányított Patriot rakétavédelmi rendszerrel.

Újabb cseh fegyverszállítmány

Közben a cseh védelmi minisztérium bejelentette, hogy Csehország könnyű fegyvereket és lőszert küld 17 millió korona (250 millió forint) értékben Ukrajnának. Jakub Fajnor, a tárca sajtósa arról adott tájékoztatást, hogy ez a cseh fegyveripar ajándéka Ukrajnának, amelyet a kormány Jana Cernochová védelmi miniszter javaslatára jóvá is hagyott.

A CTK cseh hírügynökség adatai szerint Prága eddig már 650 millió korona (9,6 milliárd forint) értékben küldött katonai felszerelést Ukrajnába.

A jelenlegi eszközöket a Ceska Zbrojovka, a Holik Internatioanl, a DSS és a Sellier & Bellot fegyvergyár adta össze. A küldeményben géppuskák, gépkarabélyok, géppisztolyok, lőszerek és taktikai kesztyűk vannak.