A Moderna hétfőn közölte, hogy koronavírus elleni vakcinák előállítására alkalmas első afrikai gyártóüzemét Kenyában hozza létre, írja a Reuters. A Moderna várhatóan mintegy 500 millió dollárt fektet be a kenyai létesítménybe.

Fotó: PATRICK MEINHARDT / AFP

Afrika jelentősen lemaradt a világ más régióihoz képest a világjárvány elleni védekezésben, és az elmúlt hónapokban több erőfeszítés is történt annak érdekében, hogy a kontinens saját vakcinát állítson elő.

„Mindannyian ismerjük azokat a kihívásokat, amelyeken Kenya és az egész afrikai kontinens keresztülment a világjárvány korábbi szakaszaiban, és amelyek azt eredményezték, hogy Afrika lemaradt. Nem azért, mert így döntött, hanem a hiány miatt, és a Moderna azért jött, hogy ezt a hiányt pótolja” – mondta Uhuru Kenyatta kenyai elnök egy nyilatkozatban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly Dél-Afrikában létrehozott egy technológiatranszfer központot, hogy a szegényebb országokkal is megossza a Covid-19 vakcina előállításához szükséges gyakorlati tudást,

és megpróbálta rávenni a Modernát, illetve a Pfizert, hogy csatlakozzanak az erőfeszítéseihez.

Szeptemberben azonban a WHO egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, a Modernával folytatott tárgyalások megrekedtek.

A WHO által támogatott dél-afrikai Afrigen Biologics februárban közölte, hogy előállítaná a Moderna oltóanyagának egy változatát, bár akkor még nem sikerült megnyernie ehhez az amerikai vakcinagyártó céget.

A BioNTech, amely a Pfizerrel együttműködve a nyugati világban legelterjedtebb koronavírus elleni védőoltást készítette, szintén bejelentette, hogy még idén megkezdi a munkát az Afrikai Unióban található üzemében.

A Moderna kenyai létesítménye gyógyszerhatóanyagot állítana elő, de a vállalat közlése szerint más munkafolyamatok ellátására (például csomagolásra) alkalmas egységekkel is bővíthető volna.

A Moderna vakcinája 2021-ben 17,7 milliárd dolláros bevételt hozott, és több mint 70 országban engedélyezték a használatát. A vállalat több más, mRNS-technológián alapuló vakcinát is fejleszt, többek között a légúti szinciciális vírus, a HIV és az övsömör ellen.