Hamarosan népszavazést tarthatnak az kelet-ukrajnai luhanszki oroszbarát szakadár régióban. A referendum a Vlagyimir Putyin elnök által is függetlenségként elismert „Luhanszi Népköztársaság” Oroszországhoz való csatlakozásáról szól – írja a BBC Leonyid Paszecsnyik szeparatista vezető a RIA orosz állami hírügynökségnek adott nyilatkozata alapján.

„Úgy gondolom, hogy a közeljövőben népszavazást tartanak a köztársaság területén” – mondta Paszecsnyik. „A nép élni fog alkotmányos jogával, és kifejezi véleményét az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról” – tette hozzá.

Fotó: Sputnik via AFP

Vlagyimir Putyin februárban jelentette be, hogy elismeri a donyecki és a luhasznki régió függetlenségét.

A népköztársaságot az ukrán kormány terrorista szervezetnek minősítette. Luhanszk a régió legnagyobb városa és egyben fővárosa is, amelynek a lakossága körülbelül 400 ezer fő. A köztársaság teljes területén közel 1,5 millió ember él.

Pénteken Szergej Ruckoj, az orosz fegyveres erők vezérkara fő operatív főcsoportfőnökségének vezetője arról számolt be, hogy a luhanszki szakadár népköztársaság területének 93, a donyeckinek pedig az 54 százaléka került a helyi „népi milícia” ellenőrzése alá.

Oroszország 2014-ben csatolta el a Krím félszigetet Ukrajnától, a Kijevben végbement, erőszakkal kísért politikai fordulat nyomán, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva. Ennek legitimitását a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismerte el – hivatalosan még Fehéroroszország sem –, és a nyugati világ elítélte az annexiót.

Február 24-én Oroszország több tízezer katonát küldött Ukrajnába egy különlegesnek nevezett művelet keretében, amelynek célja – Moszkva közlése szerint – Ukrajna katonai képességeinek csökkentése és az orosz vezetés által veszélyes nacionalistáknak nevezett személyek kiszorítása a hatalomból. A háború már több mint egy hónapja tart, az ukrán erők kemény ellenállást tanúsítanak, a Nyugat pedig átfogó szankciókat vezetett be Oroszország ellen, hogy rákényszerítse az országot erőinek visszavonására.