A Fehér Ház állításai, melyek szerint Vlagyimir Putyin tanácsadói félnek elmondani az orosz elnöknek a kínos igazságokat Oroszország ukrajnai hadjáratáról, azt mutatják, mennyire kevéssé értik őt vagy az orosz kormányt – írja a Reuters a Kreml csütörtöki közleménye alapján.

Fotó: METIN AKTAS / AFP

A Fehér Ház és a brit hírszerzés tisztviselői szerdán azt mondták, hogy szerintük Putyint félrevezetik tanácsadói, akik túlságosan félnek elmondani neki, milyen rosszul alakul az ukrajnai konfliktus, és hogy a nyugati szankciók milyen súlyosan sújtják Oroszországot.

Sajnálatunkra – sőt, aggodalmunkra – kiderült, hogy sem a külügyminisztériumnak, sem a Pentagonnak nincsenek valós információi arról, hogy mi történik a Kremlben

– mondta újságíróknak Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország „stratégiai hibát” követett el, és hogy a pontos jelentések hiánya „tartós feszültséghez vezetett Putyin és a katonai vezetés között”.

Peszkov azonban mindezt elutasította.

Egyszerűen nem értik, mi történik a Kremlben, nem értik Putyin elnököt, nem értik a döntéshozatali mechanizmust, és nem értik, hogyan dolgozunk

– mondta.

Ez nemcsak sajnálatos, de aggodalomra is okot ad. Mert egy ilyen teljes félreértés rossz döntésekhez, elhamarkodott, rossz következményekkel járó döntésekhez vezet − tette hozzá Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.