A Moderna a Bloomberg beszámolója szerint 2025-ig tizenöt fenyegető vírus és más kórokozó elleni vakcina humán vizsgálatainak megkezdését tervezi. Ez része a vállalat gyorsan előállítható oltások kifejlesztésére irányuló stratégiájának. Az ilyen típusú vakcinákra egy jövőbeli világjárvány esetén lehetne szükség.

Fotó: Shutterstock

A Moderna keddi közleménye szerint erőfeszítéseik nemcsak a Covid-19 és rokonbetegségei elleni oltások fejlesztésére irányulnak, hanem az Ebola- és a Marburg-vírust, a krími-kongói vérzéses lázat okozó, kullancsok által terjesztett vírust, valamint a szúnyogok által terjesztett vírusokat, például a chikungunya- és a dengue-lázat megfékező vakcinák prototípusainak előállítására is.

A Modernát sokan kritizálták azért, mert a vállalat lassan szállítja a koronavírus elleni vakcináját a szegény országokba,

és mert a Dél-Afrikában folyamatban lévő szabadalmi eljárások veszélyeztetik az oltásokhoz való hozzáférést. A cég ugyanakkor hétfőn bejelentette, hogy megállapodást kötött egy kenyai vakcinagyár megnyitásáról, amely évente akár 500 millió adag oltást állíthat elő, de azt nem részletezték, hogy milyen vakcinákat gyártanának ott. 

Bár a Bloomberg szerint a Covid vakcina kifejlesztése viszonylag egyszerű volt, a Modernának mégis hat hónapba telt, míg a végső fázisú vizsgálatok megkezdése előtt megállapította a biztonságosan ajánlható dózist.

A Moderna most arra összpontosít, hogy a világ felkészüljön a következő pandémiára, mondta Stephane Bancel vezérigazgató egy interjúban. Hozzátette, jelenleg azért tesznek erőfeszítéseket, hogy számos fenyegető vírus elleni vakcina előzetes tesztelését befejezzék. Így, ha ezek a vírusok vagy közeli rokonaik nagyobb járványt okoznának, a Moderna készenlétben tarthatná a vakcinák prototípusát, és nagyon gyorsan megkezdhetné a nagyszabású humán hatékonysági vizsgálatokat – mondta Bancel.

Stephane Bancel egy AFP-nek adott online interjú közben 2020. november 17-én.Fotó: IVAN COURONNE / AFP

A vakcina megfelelő dózisának ismerete nagyon fontos – hangsúlyozta a Moderna-vezér az interjúban. Sok időt megspórolhatunk egy új vírus megjelenésekor, ha a vakcinákat már tesztelték a rokon vírusok ellen, vélekedett.

A program a Moderna ambiciózus startégiájába illeszkedik, amelyik arra irányul, hogy kifejlesszék a globális egészséget fenyegető fertőző betegségek széles skálájára a megfelelő ellenszereket.

A vállalat már megkezdte a két kiemelt kórokozó, a HIV és a Zika-vírus elleni vakcinák tesztelését, és a laboratóriumi szakaszban tart a Nipah elleni oltás kifejlesztése. Utóbbi egy denevérek által terjesztett halálos vírus, amely Ázsiában időszakos járványokat okoz.

A program által megcélzott egyéb halálos betegségek között két olyan is van, amelyet nem vírusok okoznak: a malária és a tuberkulózis. A vállalat közölte, hogy egy új programot is indít, amely lehetővé teszi külső kutatók számára, hogy megvizsgálják a Moderna technológiájának alkalmazását újonnan megjelenő vagy elhanyagolt betegségek ellen.

Bancel szerint mindez 300 millió dollárba kerülhet a Modernának.

A vállalat külső partnereket is keres, de a vezérigazgató szerint a mind a tizenöt betegségre fognak oltóanyagot fejleszteni – akkor is, ha nem találnak együttműködő partnereket, akik segítenének nekik.

A Moderna azt is közölte, hogy nem fogja érvényesíteni a szegény, illetve alacsony és közepes jövedelmű országokban (szám szerint 92-ben) működő gyártókkal szemben a Covid-19 vakcina szabadalmát, feltéve, hogy az oltóanyagokat kizárólag ezekben az országokban történő felhasználásra gyártják.