Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség által a védelmi minisztériumra hivatkozva közzétett evakuációs útvonalak azt mutatják, hogy a civilek Oroszországba és Fehéroroszországba távozhatnak Ukrajnából. Az oroszok drónnal fogják figyelni a tűzszünetet.

Kijevből például Csernobilon keresztül vezet az út, és a fehéroroszországi Gomel városában ér véget, Mariupolból az oroszországi Rosztovba, Harkivból és Szumiból pedig a szintén orosz Belgorodba kellene menniük az Ukrajnából menekülőknek. A Nemzetközi Vöröskeresztnél arra hívták fel a figyelmet, hogy információik szerint 

aláaknázták a Mariupolból kivezető útvonalat,

 ráadásul pontatlan és csak elvi megállapodást kötöttek a felek a tűzszünetről, számos részletkérdésben nem tudtak megegyezni.

Az orosz javaslat teljesen erkölcstelen. Lehetővé kell tenni, hogy az ukrán állampolgárok Ukrajna területén keresztül, ukrajnai célponttal hagyják el otthonaikat 

– közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóvivője. Később James Cleverly brit miniszter hihetetlenül cinikusnak és nonszensznek nevezte az ideiglenes tűzszünetre vonatkozó orosz terveket.