Az orosz-ukrán háború legfontosabb hétfői eseményei

  • Magyarország is rajta van az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listáján
  • Orbán Viktor: Egyre közelebb jön a háború a magyar határhoz
  • Újabb ostromra készülnek Kijevben
  • Az újabb béketárgyalások sem vezettek eredményre
  • Tovább drágul az olaj és az arany, gyengül a forint, történelmi rekordok dőlnek meg
  • Boris Johnson brit kormányfő szerint nehéz lesz lekapcsolódni az orosz gázról és olajról
  • Moszkva szerint súlyos ára lenne az olajembargónak
  • Washington szerint megtorpantak az oroszok

Rendeleteket hozott a magyar kormány

22:20 A Magyar Közlönyben hétfő éjjel több rendelet is megjelent, amellyel az Ukrajnából Magyarországra menekülte foglalkoztatását és szállását könnyíti meg a kormány. 

Alig maradnak nyugati márkák Oroszországban

21:55 Már csak nagyon kevés nyugati világcég dacol a szankciókkal és a tiltakozásokkal és továbbra is üzemel Oroszországban. Ilyen például a McDonald's és a Pepsi - derül ki a Reuters videójából. Közben már a Deloitte is kivonult Moszkvából. 

 

Pentagon: nem haladnak az oroszok

21:38 A Pentagon szerint nem látható, hogy sikerült volna újabb területeket elfoglalniuk Ukrajna északi és észak-keleti részén az orosz inváziós erőknek. A Pentagon szóvivője, John Kirby szerint délen sem sikerült Herszon elfoglalása óta érdemit felmutatniuk az oroszoknak - írja a Reuters. 

Az oroszok elszálló olajárral fenyegetnek

21:10 Akár háromszáz dollár fölé is emelkedhet az olaj hordónkénti ára, ha az Egyesült Államok és az betiltja az orosz olaj importját. Ezzel fenyegetőzik Moszkva. 

Brazília töltené ki az ukrán űrt

20:48 Az Ukrajna elleni orosz invázió hatására rohamosan emelkednek globálisan a gabonaárak, ami káros a brazil húsfeldolgozó-iparnak, de egyúttal lehetőség is a világpiaci részesedése növelésére – és a visszatérésre Európába.

Továbbra sincs béke Ukrajnában

20:45 A béketárgyalások harmadik fordulója sem vezetett eredményre, nem közeledtek az álláspontok - erről az ukrán delegáció számolt be a Twitteren. Itt olvashat további részleteket. 

 

Kelet-Közép-Európa viseli a teher nagy részét

20:42 Lengyelország és más kelet-közép-európai országok a humanitárius segítségnyújtás legnagyobb terhét vállalják az ukrajnai háború idején - hangsúlyozta videóüzenetében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A felvételen Morawiecki arra szólította fel az Európai Unió (EU) vezetőit és lakóit, hogy segítsenek az Ukrajnából menekülőkön, és állítsák le a háborút.

Putyin nyomást gyakorolna

19:36 Nyomást kell gyakorolnia Kijevre az Európai Uniónak a humanitárius jog tiszteletben tartása érdekében – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn telefonon tárgyalt az Európai Tanács (ET) elnökével, Charles Michellel. Erről itt olvashat bővebben. 

A háború a hazai inflációra is hatással van

19:15 Nyolc százalék felett alakulhatott a februári a VG elemzői konszenzusa szerint, és hasonlóra számít az MNB alelnöke is. Az orosz–ukrán háború azonban még ennél is rosszabb forgatókönyvet írhat. A KSH szerdán közli a pontos adatokat.

Szinte az összes katonát bevetette Putyin

18:45 Az ukrán határ mentén felsorakozott haderejének szinte 100 százalékát bevetette már Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajna ellen indított invázióban. Erről az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatta a Reuters hírügynökséget. 

Meghaladhatja a 10 milliárd dollárt a kár

18:20 Már meghaladhatja a 10 milliárd dollárt az ukrán infrastruktúrában keletkezett kár – ezt mondta a Reuters hírügynökség szerint Olekszander Kubrakov ukrán közlekedési miniszter. A tárcavezető ugyanakkor optimista, szerint 1-2 éven belül mindent újjá lehet építeni a háború befejezése után. 

Jönnek az amerikai katonák

18:10 További amerikai csapatok telepítését ígérte a balti államokba Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn, miután Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszterrel tárgyalt Vilniusban. Az amerikai diplomácia vezetője hétfőn villámlátogatást tesz a három balti államban. Bejelentette, hogy a jelenlegi 500 mellé további 400 amerikai katona érkezik Litvániába a következő napokban.

Lemberg elérte kapacitása határait

17:52 Nem tud több menekültet befogadni a nyugat-ukrajnai nagyváros, Lemberg (Lviv). A város polgármestere szerint jelenleg 200 ezerrel nőtt a lakosságszám a menekültek miatt, Lemberg így elérte kapacitásai határait, több embert nem tudnak befogadni. 

Spekulánsok miatt zuhan a forint

17:26 „Spekulációs támadás történt, nincs fundamentális alapja a forint gyengülésének” – mondta egy háttérbeszélgetésen Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója, miután hétfő reggel történelmi mélypontra süllyedt a hazai fizetőeszköz, egy eurót 400 forinton jegyeztek. Erről itt olvashat bővebben. 

Johnson: közös megegyezés kell az olajszankcióhoz

17:02 Nem vághatja le magát Európa egyik pillanatról a másikra az orosz olajról és gázról – ezt mondta a BBC tudósítása szerint Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn, miután egyre többen szólítanak fel az orosz energiahordozók bojkottjára. A brit kormányfő kiemelte: közös megegyezés kell egy ilyen fontos döntés meghozatalához, nem lehet egyenként dönteni. 

Teherautóval törtek be az orosz nagykövetségre

16:24 Írországban egy teherautósofőr furcsa módját választotta a háború elleni tiltakozásnak: járművével egyszerűen betört a dublini orosz nagykövetségre, kidöntve annak kapuját. A férfit letartóztatták. 

 

Erősítik Románia határát

16:20 Erősítést küld Romániába az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) az ukrán és a moldovai határ megfigyelésére és ellenőrzésére - közölte hétfőn a román határrendőrség. A bukaresti hatóságok kérésére a Frontex 150 német, cseh, osztrák, dán és finn határrendésszel, 60 megfigyelő kamerával, 45 járművel, valamint légi megfigyelési eszközökkel fogja segíteni a román határrendőrök munkáját.

Kínai kollégájával egyeztetett Szijjártó Péter

15:39 Szijjártó Péter külügyminiszter telefonon egyeztetett kínai kollégájával, akinek megköszönte, hogy mediátori szerepet töltenek be az orosz-ukrán háborúban.

Elkezdődtek a béketárgyalások

15:32 Hétfő délután megkezdődött a béketárgyalások harmadik fordulója Ukrajna és Oroszország delegációi között a belarusz határ közelében. 

A forint is a szankciók áldozata

15:08 Hétfő délután Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban közölte: a magyar forint is a brüsszeli szankciók áldozata, a forintra és a magyar emberekre a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy lebegtetik a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra.

A Nissan is kivonul Oroszországból

14:57 Nem exportál tovább gépjárműveket a Nissan Oroszországba és várhatóan hamarosan teljesen leállítja szentpétervári gyárát is – írja a Reuters. 

400 felett a civil áldozatok száma

14:26 Hivatalosan 406 civil halt meg az orosz-ukrán háborúban, több mint 800-an pedig megsérültek az ENSZ adatai szerint. A valós szám ennek sokszorosa lehet. 

Részletes követelésekkel álltak elő az oroszok

13:40 Dimitrij Peszkov végre elmondta, mik azok a feltételek, melyek teljesítése esetén Moszkva egy pillanat alatt leállítaná az Ukrajna elleni katonai akciót. Az orosz elnök szóvivője szerint a feltételekkel Ukrajna is tisztában van.

Hivatalos: Magyarország is az oroszok feketelistáján

13:30 Az Európai Unió minden tagországa, így Magyarország is felkerült az orosz kormány által hétfőn jóváhagyott, Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listájára. Dimitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője már a múlt héten jelezte: Moszkva reagálni fog a nyugat által bevezetett szankciókra.

A most nyilvánosságra hozott dokumentum értelmében az orosz állam, állampolgárok és vállalatok a barátságtalan országok listáján szereplő külföldi hitelezőkkel szemben rubelben rendezhetik majd devizatartozásukat. Emellett az orosz cégeknek a listán szereplő államok állampolgáraival és vállalataival folytatott valamennyi ügyletét a Külföldi Befektetések Ellenőrző Bizottságának kell jóváhagynia.

Elindult az ukrán küldöttség Fehéroroszországba

13:20 A kijevi delegáció összetétele változatlan – közölte mikroblogján az ukrán elnöki hivatal tanácsadója Mihajlo Podoljak. A tárgyalások magyar idő szerint délután három órakor kezdődhetnek.

Az előző két tárgyalási fordulón, amelyet az ukrán-fehérorosz, majd a lengyel-fehérorosz határ közelében tartottak meg, nem sikerült megállapodni a harcok beszüntetéséről. A felek egyetértésre jutottak viszont humanitárius folyosók létesítéséről, amelyeken át a civileket evakuálni lehet.

Orosz-ukrán külügyminiszteri találkozó is lehet

12:55 Az orosz külügyminiszter csütörtökön személyesen egyeztethet ukrán kollégájával – írta a Reuters. A hírügynökség a török külügyminisztert idézve közölte: Szergej Lavrov a törökországi Antalyában tárgyalhat Dmitro Kulebával. Kettőjük között török kollégájuk, Mevlüt Cavusoglu közvetíthet.

Csaknem háromszázezer ember menekülne Mariupolból

12:35 A Mariupolból kivezető humanitárius folyosó még mindig nincs nyitva – állítja az ukrán miniszterelnök-helyettes. Irina Verescsuk kiemelte: mintegy háromszázezer ember jelezte, hogy elhagyná az ostromlott várost. Szombaton és vasárnap is kísérletet tettek a kimenekítésükre, de az evakuációjuk végül nem történt meg, ami miatt a hadban álló felek egymást hibáztatják.

Moszkva hétfőn reggel jelezte: tűzszünetet vezetnek be és humanitárius folyosókat nyitnak az ostromlott városokból. Az ukránok szerint erkölcstelen lépés a Kreml részéről, hogy csak az orosz haderők által ellenőrzött terület felé nyitnak menekülőútvonalakat.

A Kijev melletti Iprinyből kivezető hidat még a múlt héten robbantották fel az ukránok, hogy megakadályozzák az oroszok előretörését. Az ukrán fővárosból menekülő civileknek most a romokon kell átmászniuk, ha ki akarnak jutni Kijevből. Reggel óta mintegy kétezren hagyták el a települést.Fotó: Dimitar DILKOFF / AFP

Visszaüthet az oroszok elleni embargó

12:10 Az Oroszország elleni szankciók szigorítása jegyében a szövetségesek fontolgatják az orosz olajszállítmányok átvételének leállítását. Az orosz olaj-exporttilalom bevezetését Antony Blinken pedzette meg még vasárnap. Az amerikai külügyminiszter azonban hangsúlyozta, hogy az olajellátás biztonságára tekintettel kell lenni, ha egy ilyen döntést meghoznak.

Fehéroroszországban tárgyalnak a tűzszünetről

11.20 Fehéroroszországban ül tárgyaló asztalhoz az orosz és az ukrán delegáció, hogy a háború befejezéséről tárgyaljanak – írja a Reuters a Szputnyik Belarusz hírügynökségre hivatkozva. A hétvégén a felek tűzszünetben, és ezzel egyidejűleg humanitárius folyosók megnyitásában állapodtak meg annak érdekében, hogy a civil lakosságot evakuálni tudják. Az egyezséget azonban nem tartották be, egymást vádolva annak megszegésével.

A tárgyalások magyar idő szerint délután három órakor kezdődhetnek.

Hat humanitárius folyosót nyitottak az ostromlott városokból 

10:50 Az orosz hadsereg hat humanitárius folyosót nyitott a körbezárt ukrajnai nagyvárosokból, hogy a Kijevben, Harkovban, Mariupolban, Szumiban rekedtek elmenekülhessenek a harcok elől – közölte a moszkvai védelmi minisztérium. Ukrán jelentések szerint azonban a legtöbb menekülőútvonal csak Fehéroroszország, illetve Oroszország felé nyitott: A kijeviek kizárólag fehérorosz területre, a harkoviak pedig csak Oroszország felé indulhatnak, ha úgy döntenek, elhagyják az ostromlott városokat. A Mariupolból és Szumiból nyitott folyosókon keresztül Oroszország felé, vagy más, ostromlott ukrán városokba  menekülhetnének a civilek – írja az AFP. Oroszországba, illetve Fehéroroszországba belépve repülővel, autóval vagy vonattal indulhatnának el az ukrán menekültek nyugat felé az orosz javaslat szerint.

Ukrajna elutasította az orosz evakuációs tervet.

Másfél éve nem volt ilyen drága az arany

10: 40 Az orosz invázió kezdete óta elszálltak a nyersanyag-árak; a Bloomberg által követett nyersanyagok spot-jegyzése egy hét alatt 13 százalékkal emelkedett. A befektetési arany hétfőn több mint 1 százalékkal drágult; a nemesfém unciájáért több mint 2000 dollárt kértek hétfőn a Chicagói Árutőzsdén; az arany jegyzése legutóbb 2020 augusztusában volt ilyen magas. Több mint 30 százalékkal értékelődött fel a nikkel; a réz, valamint a palládium ára pedig történelmi rekordra emelkedett. A világ palládium utánpótlásának 40 százaléka érkezett eddig Oroszországból; az oroszok kezében van a globális nikkel-készletek 7 százaléka, a réz-készleteknek pedig a 3,5 százaléka. 

Vöröskereszt: aláaknázták a Mariupolból kivezető menekülőutat

10:00 Csak elvi megállapodás született a humanitárius folyosók megnyitásáról, de konkrét és végrehajtható evakuációs tervek nem születtek – állítja a Vöröskereszt műveleti igazgatója. Dominik Stillhart a BBC-nek nyilatkozva elmondta: munkatársai megpróbálták elhagyni Mariupolt a hétvégén, de vissza kellett fordulniuk, mert a számukra kijelölt menekülőútvonalat aláaknázták. A városban rekedt civilek kimenekítése a hétvégén kudarcba fulladt, Stillhart szerint elsősorban azért, mert az evakuáció részleteiről nem egyeztettek oroszok és az ukránok. 

Megint 10 000 forint alatt az OTP, újra zuhan a BUX

9:50 Nincs egy órája, hogy elkezdődött a kereskedés a BÉT-en, de már több mint 3 százalékos mínuszba került a BUX. Az OTP-vel utoljára közel 5 százalékos mínuszban, 9900 forint környékén kereskedtek, míg a Richter árfolyama 4,6 százalékkal, 6600 forintra esett. A vezető nyugat-európai börzék sem találják a kapaszkodót.

A volt orosz külügyminiszter szerint Putyin nem indít atomháborút

9.20 Andrej Kozirev ezt azzal magyarázta, hogy az orosz elnök „racionális” ember.

Most valóban megnyílhatnak a humanitárius folyosók

8.55 Az evakuálás ellenőrzését biztosítani fogják, egyebek között orosz drónok segítségével.

Dánia is csatlakozhat az uniós védelmi politikai paktumhoz

8:30 Oroszország Ukrajna elleni háborúra bírhatja rá a dánokat, hogy szakítsanak a különutas politikájukkal, és csatlakozzanak a maastrichti szerződés eddig elutasított, védelmi politikai fejezetéhez. Július elsejére írták ki a népszavazást a csatlakozásról.

Kijev ostromára készülnek az oroszok

8:10 Kijev, Harkov és Mikolajiv körül összpontosított erőket a hétvégén átcsoportosították az oroszok, az ukrán hadsereg helyzetértékelése szerint azért, hogy a városokat újra ostrom alá vegyék. Az ukránok szerint az orosz haderő ellenőrzése alá akarja vonni Irpiny és Bucsa településeket az ukrán főváros közelében, és próbálják elérni Kijev keleti külvárosait, hogy előkészítse a döntő ütközetet az ukrán főváros ellen. 

Szigorítják a valutakorlátozást Oroszországban

7:55 Külföldre legfeljebb 5000 dollárt utalhatnak az oroszok havonta a jegybank legújabb döntése szerint. A Banka Rosszija utasította az oroszországi pénzintézeteket, hogy 

a belföldi magánszemélyek esetében 5 ezer dollárban korlátozzák a havi átutalásokat más természetes személyeknek, beleértve házastársakat és közeli hozzátartozókat.

Az orosz jegybank indoklása szerint a megnövekedett devizapiaci volatilitás miatt szükséges a korábbi korlátozás szigorítása. A múlt héten 10 ezer dollárban maximálták a magánszemélyek által külföldre utalható pénz mennyiségét, hogy a rubel gyengülését lassítsák.

Háborúellenes prédikációja miatt vettek őrizetbe egy orosz papot

7:45 Letartóztattak egy papot Oroszországban, amiért vasárnap háborúellenes prédikációt tartott. Joann Burdin atyát nem sokkal azután vették őrizetbe, hogy beszédet mondott a gyülekezete előtt. A papnak "az orosz fegyveres erők hiteltelenítése" miatt kell bíróság elé állnia. Az orosz törvények szerint akár 15 évet is kaphat.

Már több mint 13 ezren őrizetben Oroszországban

7:35 A hétvégén csaknem 4600 háborúellenes tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban egy helyi civil szervezet beszámolója szerint. A moszkvai belügyminisztérium közleménye ennél kevesebb, 3500 őrizetbe vételről számolt be, elsősorban Moszkvában és Szentpéterváron. Az Ukrajna ellen háború kitörése óta több mint 13 ezer háborúellenes tüntetőt tartóztattak le az orosz hatóságok.

14 éves csúcson az olaj ára

7:20 A Brent kőolaj határidős jegyzése 2008 óta nem látott szinte ugrott hétfőn reggel. Az olaj árát hajtja, hogy felmerült az orosz olajimport nyugati tilalmának bevezetése és ezt a helyzetet tovább súlyosbított az iráni nukleáris tárgyalások késése. 

Újabb kísérletet tesznek a civilek evakuálására

7:15 Az orosz hadsereg tűzszünetet hirdet moszkvai idő szerint hétfő 10 órától több ukrajnai nagyvárosban, többek között Kijevben is, és humanitárius folyosókat nyit a városokból – írja az Interfax az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

Azonnal hagyják el Oroszországot – figyelmeztet a washingtoni külügy

7:00 Az Egyesült Államok külügyminisztériuma figyelmeztetést adott ki az Oroszországban tartózkodó amerikai állampolgároknak, hogy azonnal hagyják el az országot. A moszkvai parlament által a múlt héten elfogadott törvényre hivatkoznak, amely büntethetővé teszi az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos "hamis információk" terjesztését. Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének friss ajánlása óva int a tömegrendezvények látogatásától, és felhívja a figyelmet, hogy Oroszországban korlátozták a hozzáférést nemzetközi sajtóhoz és a közösségi médiához.

Történelmi mélyponton a forint

6:55 Az euróért 388,44 forintot, a dollárért 357,27 forintot kértek hétfő reggel a bankközi devizapiacon. Ez újabb történelmi mélypont a keresztárfolyamban.

A KPGM és a PwC is hátat fordít Oroszországnak

6:45 A négy nagy könyvvizsgáló cég közül kettő is kivonul Oroszországból az Ukrajna ellen indított háború miatt, és megszünteti együttműködését a fehéroroszországi partnereivel is. A KPMG és a PwC is azt közölte: minden kapcsolatot megszakítanak Oroszországgal. 

A KPMG-nek több mint 4500 alkalmazottja van Oroszországban és Fehéroroszországban. A PricewaterhouseCoopers 3700 embert foglalkoztat Oroszországban.  

Az Accenture üzleti tanácsadó cég már a múlt héten bezárta oroszországi üzletét, a McKinsey, valamint a Boston Consulting Group pedig felfüggesztette az orosz ügyfelei kiszolgálását. Ezután minden tekintet a két másik nagy könyvvizsgálóra, az EY-re és a Deloitte-ra szegeződik.

Folytatják a béketárgyalásokat

6:30 Az orosz és az ukrán delegációk két héten belül harmadszor is asztalhoz ülhetnek Fehéroroszországban. A tárgyalások pontos helyét és idejét egyelőre egyik fél sem közölte. Legutóbb múlt csütörtökön tárgyaltak a felek, és megállapodtak abban, hogy humanitárius folyosókat nyitnak az ostromlott Mariupolból és Volnavahából. Előbbi evakuálását a helyi hatóságok végül elhalasztották, mert állításuk szerint az oroszok nem tartották be a tűzszüneti megállapodást. Az oroszok azt állítják, az ukránok rúgták fel a megállapodást.

Mariupolban mintegy kétszázezer civil várja, hogy elhagyhassa az ostromlott várost. Ha az oroszok elfoglalják a várost, azzal biztosítják a szárazföldi összeköttetést a Krímmel, amelyet még 2014-ben annektáltak.