Az elmúlt időszakban több országban is feloldották a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat, annak reményében, hogy nem jelenik meg hirtelen egy új változat. Március 7-től Magyarországon is eltörlik a járványügyi intézkedések döntő többségét. Azonban olyan helyeken, mint Dél-Korea és különösen Hongkong, az omikron okozta válság még messze nem ért véget. A hongkongi állapotokról a Quartz írt össszefoglalót.

Fotó: Drónfelvétel a hongkongi Lantau szigeten található karanténtáborról 2022. febr. 26-án. (Sunny Mok / EyePress /AFP)

A hongkongi halálozási arány meghaladta az USA legrosszabb napját, jelenleg egy főre vetítve a városban a legmagasabb a világon a halálozási ráta.

Március 1-jén rekordszámú, 172 koronavírus okozta halálesetet jelentettek.

Hongkongban 7,4 millióan laknak, ez pedig azt jelenti, hogy a márciusi adat alapján a 100 000 lakosra vetített halálozási ráta 2,32. Ha a város lakossága megegyezne az Egyesült Államokéval (332 millió), akkor ez több mint 7700 halálesetnek felelne meg, ami jóval magasabb a 2021. január 20-án és 2022. február 4-én regisztrált 4442, illetve 4219 halálesetnél, amelyek a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az eddigi leghalálosabb pandémiás napok voltak az Egyesült Államokban.

Hongkongból több mint 55 000 új járványos megbetegedést jelentettek március másodikán, egy nappal korábban az Egyesült Államok 42 000 esetről számolt be.

A koronavírus omikron hulláma világszerte visszahúzódik, de globálisan csak a szerdán bejelentett mintegy 1,1 millió megerősített új esettel a fertőzés mértéke még mindig meghaladja minden más eddigi hullám csúcspontját. A halálos áldozatok száma azonban alacsonyabb, mint a korábbi hullámokban, szerdán 6100-at jelentettek.