Dánia kedden bejelentette, hogy több európai uniós tagállam korábban közzétett lépésével összhangban 15 orosz diplomatát utasít ki, miután az ukrajnai Bucsa városában tömegsírokat találtak, és civilek meggyilkolására utaló bizonyítékokat tártak fel – közölte a Reuters.

A Bucsában történtek brutális kegyetlenségekre utalnak, nyilvánvalóan háborús bűncselekmények

– nyilatkozta Jeppe Kofod dán külügyminiszter egy sajtótájékoztatón.

Bucsai mészárlás: a civilek holttestei már hetek óta a város utcáin feküdhettek

Műholdfelvételek cáfolják Oroszország azon állítását, miszerint a civileket az orosz katonák kivonulása után ölték volna meg Bucsában.

A bucsai borzalmak a hétvégén kerültek nyilvánosságra, ezután hétfő délután Németország utasított ki 40, a berlini orosz nagykövetségen dolgozó diplomatát.

Tüntetés a berlini orosz nagykövetség előtt
Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP

Hétfő este Franciaország 35 orosz diplomatát utasított ki, ehhez csatlakozott most Dánia a maga 15 kiutasításával. Franciaország kedden beidézte Oroszország párizsi nagykövetét is, a kiutasításokat követően.

Koppenhága lépésére Moszkva szinte azonnal válaszolt, és kiutasított 15 dán diplomatát az országból. A franciák általi kiutasításra egyelőre nem érkezett orosz válasz.

Itt van, miért engedékenyebbek Moszkvával a franciák

Ritka, amikor egy ország külpolitikai irányvonalára egyértelmű magyarázatot mutat egy statisztikai adatsor. Ez pedig most az az eset.

Kedden késő délelőtt Olaszország is bejelentette, hogy 30 orosz diplomatát kiutasít az országból. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a bejelentésre válaszul tudatta, hogy Moszkva hasonló súlyú választ fog adni az olasz lépésre.

Kora délután Spanyolország is közleményben tudatta, hogy kiutasít 25 orosz diplomatát. Jose Manuel Albares spanyol külügyminiszter tájékoztatása szerint többségük a nagykövetség munkatársa volt.

Úgy döntöttünk, hogy kiutasítjuk az orosz diplomatákat és a spanyolországi orosz nagykövetség munkatársait, akik országunk érdekeit és biztonságát veszélyeztetik – jelentette be a tárcavezető.

A kiutasítási hullámhoz Svédország is csatlakozott, Ann Linde svéd külügyminiszter arról beszélt, hogy 3 orosz diplomatának kell elhagynia az országot.