Közélet

Egyre jobban nyomulnak előre az ukránok

Újabb településeket tudott visszafoglalni az ukrán hadsereg, legalábbis Kijev állítása szerint.

Újabb településeket foglalt vissza az ukrán hadsereg Harkiv északi részén, ezzel még tovább enyhítette az ország második legnagyobb városára nehezedő nyomást. Ez a front lehet az egyik fordulópontja a háborúnak, ahogy arra már korábban rámutattak a szakértők, emiatt is kulcsfontosságú az ukránoknak a Reuters hírügynökség szerint. 

Ellentámadásba lendültek Harkivnál az ukránok – itt lehet a fordulópont a szakértők szerint

Több települést is visszafoglaltak az oroszoktól, akik viszont folyamatosan lövik a térséget.

Kedden az ukránoknak sikerült visszafoglalniuk Cserkaszkit és a környékbeli falvakat, még közelebb jutva ezzel az orosz határhoz. Ez az előrenyomulás új fejezetet nyithat a háborúban, ha ugyanis Harkivot teljesen felszabadítják, onnan Donbasz felé fordulhatnak az ukrán erők, ahol egyelőre viszont az oroszok állnak jobban, ha komoly veszteségek árán is, de sikerült néhány újabb települést elfoglalniuk a támadóknak.  

Közel háromezer tankot és nyolcszáz drónt iktattak ki az oroszok

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője sikeresnek tartja a különleges katonai hadműveletet.

Ukrainian servicemen patrol in a trench at the front line east of Kharkiv on March 31, 2022. - Russian forces are repositioning in Ukraine to strengthen their offensive on the Donbass, Nato said on March 31, 2022, on the 36th day of the Russian-Ukrainian conflict, as shelling continues in Kharkiv (north) and Mariupol (south). (Photo by FADEL SENNA / AFP)
Fotó: FADEL SENNA / AFP

Ha viszont a Harkiv körüli területeket elveszítik, akkor a fő utánpótlási vonalukat is elbukják. Emiatt is lehetett valószínűleg jóval óvatosabb és visszafogottabb az előzetesen vártnál hétfői beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

Délen ugyanakkor még mindig az oroszoknak áll a zászló, annak ellenére is, hogy a sokadik próbálkozásra sem sikerült még elfoglalniuk Mariupol utolsó védőbástyáját, az Azovsztal acélgyárat. A Reuters értesülései szerint az elmúlt 24 órában 34 légicsapást mértek a területre az orosz gépek és egyre több a súlyosan sérült ukrán katona. 

 

háború Ukrajna Harkiv ostrom
Kapcsolódó cikkek