Közélet

Az ukránok szerint visszafelé sültek el a vasárnapi orosz rakétacsapások

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára szerint az ukrajnai városokat ért vasárnapi orosz rakétacsapások Moszkva elrettentési taktikájának részei voltak, amit az oroszok a náci németektől kölcsönöztek, ez azonban visszafelé sült el.

A tisztségviselő hétfői Facebbok bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy 1940-ben a Luftwaffe, a német Harmadik Birodalom légiereje megkezdte London nagyszabású bombázását, hogy megtörje a britek ellenállását, aláássa a harci moráljukat, de ez éppen az ellenkező hatást érte el, mert még inkább a nácik ellen tüzelte a briteket.

A Kijev és más ukrán városok, illetve régiók elleni orosz bombázások ugyanazokkal a következményekkel járnak, mint a Luftwaffe csapásai. Az ukránok nem félnek, hanem dühösek és bosszút akarnak állni, az ukrán rakéták pedig nagy pontossággal megtalálják célpontjaikat

- hangoztatta a védelmi tanács vezetője.

Az Ukrajinszka Pravda hozzátette, hogy az ukrán légierő tájékoztatása szerint vasárnap az orosz erők nagyjából egy tucat rakétát lőttek ki Ukrajna területére, ezek közül hármat a légvédelem semlegesített. Vasárnap helyi idő szerint 6 óra 30 perc körül az oroszok egy lakóépületet és egy óvodát találtak el a főváros, Kijev központjában, ennek következtében egy ember meghalt, hatan megsérültek. Az RT orosz portál azt írta, hogy az orosz rakétacsapás egy kijevi rakétagyárat talált el, a polgári infrastruktúrában pedig nem keletkezett kár. A rakétacsapások második hulláma az északi Csernyihiv és az ország középső részében lévő Cserkaszi régiókat érte.

Russian missile strikes on Kyiv
Fotó: NurPhoto via AFP

A rakétázás hétfőn is folytatódott, az ukrajnai Kremencsuk városában egy bevásárlóközpontot ért találat. A helyszínen több mint ezer civil tartózkodott a támadáskor.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a Financial Times című bit lapnak nyilatkozott, ebből az Ukrajinszka Pravda idézett. Interjújában a hírszerzési főnök kijelentette, hogy az ukrán csapatok visszavonulása a keleti országrészben lévő, Luhanszk megyei Szeverodonyeckből taktikai lépés volt, miután több héten át folytattak harcot az orosz erőkkel a városban.

El akartuk kerülni, hogy ugyanaz megismétlődjék, mint ami a mariupoli Azovsztal ostromakor történt

- mondta el Budanov.

Az Azovsztal acélipari üzemben körbezárt ukrán katonák több, mint nyolcvan napig tartották magukat, majd parancsot kaptak a megadásra, és most az oroszok, illetve a velük szövetséges donyecki szakadárok fogságában vannak.

Budanov elmondta, hogy Szeverodonyeckből a kivonulási parancsot azért adták ki, mert az orosz nehéztüzérség földig rombolta a várost. Hozzáfűzte, hogy a visszavonulás miatt a Sziverszkij Donec folyó keleti partján állomásozó orosz erőknek szerinte nagyon nehéz lesz átkelniük és előrenyomulniuk, különösen észak, Liszicsanszk irányába.  

Vadim Ljah, a Donyeck megyei Szlovjanszk polgármestere a Facebookon arról adott hírt, hogy az orosz erők reggel csapást mértek a város lakónegyedeire. Szavai szerint vannak a támadásnak sérültjei és halálos áldozatai is, de pontos számot nem közölt.

Felhívta Szlovjanszk lakóit, hogy mielőbb hagyják el a várost.

 

Szeverodonyeck Kijev háború Ukrajna rakétacsapás Oroszország Donbasz
Kapcsolódó cikkek