Közélet

Van esély az azovsztali foglyok szabadulására

Az ukrán hírszerző szolgálatok kommunikációs kapcsolatban állnak az Azovsztal acélműben az orosz hadsereg által foglyul ejtett fegyveresekkel, és Kijev minden tőle telhetőt megtesz kiszabadulásuk érdekében - közölte Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter.

Azóta, hogy a több száz harcos május közepén letette a fegyvert az orosz ostromban, és foglyul ejtették őket, sorsuk bizonytalan, de az ukrán hírszerzésnek vannak információi fogva tartási körülményeikről és szabadon engedésük esélyéről.

Biztosak vagyunk abban, hogy hazatérnek, ennek érdekében mindent megteszünk

- jelentette ki a miniszter péntek este az ukrán televízióban.

PDR Russia Ukraine Military Operation
Azovsztali védők elszállítása, miután letették a fegyvert. Fotó: Sputnik via AFP

Oroszország azt állítja, hogy csaknem kétezer ukrán fegyveres adta meg magát a mariupoli acélműben a hónapokig tartó ostrom végén. Kijev fogolycsere révén akarja elérni szabadon bocsátásukat - jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Szintén az ukrán tévében közölte Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó, hogy az ukrán erőknek a harcokban sikerült visszavenniük Szeverodonyeck területének ötödét. Az iparváros áll most az orosz hadsereg támadásának fókuszában. A kormányzó szerint a mostaninál több nagy hatótávolságú fegyverre van szükségük az ukrán erőknek ahhoz, hogy az orosz tüzérséget tartósan távol tudják tartani. Állításait független forrásból nem lehet megerősíteni- írta meg szintén a Reuters, amelynek tudósítója csütörtökön a városnál járt, és azt látta, hogy annak egy része még ukrán kézen van.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója a Medusza című orosz ellenzéki hírportálnak nyilatkozva azt mondta pénteken, hogy szerinte

a háború még két-hat hónapig tarthat, attól függően, hogy az ukrán erők mennyi fegyvert kapnak a nyugati országoktól,

valamint hogy miként változik a hozzáállás Európában, Ukrajnában és Oroszországban. Azt állította, hogy az orosz erők - a hadsereg, a szakadár lázadók és a zsoldosok - már 80 ezer ember veszítettek, amiben a sebesültek száma is benne van.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek