Közélet

Egymillió katonával indulnának meg az ukránok Herszon visszavételére

Kedden rakétákkal lőtték az orosz állásokat, 52 inváziós katonával végeztek.

Sikeres rakétatámadást hajtott végre Herszon mellett, Nova Kakhovka városánál az ukrán hadsereg az orosz állások ellen, 52 inváziós katonát öltek meg – közölte az ukrán védelmi minisztériumra hivatkozva a Reuters hírügynökség. A rakéták egy orosz lőszerraktárat találtak el, az ukránok a csapáshoz az amerikaiaktól kapott, rendkívül hatékony HIMARS rakétaindítórendszert használták. 

Az ellenség 52 embert, egy Msta-B tüzérségi ágyút, aknavetőt és hét páncélozott járművet veszített

– közölte az ukrán hadsereg vezetése.

A herszoni orosz vezetés szerint ugyanakkor nem lőszerraktárat találtak el az ukránon rakétái, hanem civil lakóépületet és hét emberrel végeztek. 

A területet a február 24-én indult invázió első napjaiban foglalták el az orosz erők, azóta is megszállás alatt tartják. Az ukránok pedig hónapok óta vissza szeretnék szerezni. A Reuters úgy tudja: Kijevben már készül a haditerv, amelynek során visszafoglalnák az összes dél-ukrajnai területet az oroszoktól. 

206th Battalion Of The Kiev Territorial Defence-Front Line Fighting Position
Fotó: NurPhoto via AFP

A hírügynökség úgy tudja: egymillió katonát vetnének be az offenzívában. A hadművelettel kapcsolatban a környéken élőket már előre figyelmeztetik az ukránok. Szakértők szerint egyébként bár papíron jól hangzik az ukránok terve, erősen kérdéses, honnan lesz ennyi katonájuk a hadművelethez. A BBC-nek nyilatkozó szakértő ráadásul azt is élesen kritizálta, hogy egy ilyen tervet előre bejelentenek, mert ebben az esetben teljesen oda lesz a meglepetés ereje és bőven ad lehetőséget arra az oroszoknak, hogy alaposan felkészüljenek a védekezésre. 

Donbaszban is folynak a harcok

Közben Donbaszban tovább harcolnak a felek, Liszicsanszk eleste óta az oroszoknak nem sikerült jelentősebb áttörést elérniük, de folyamatosan közelednek Artemovszk, Szlavjanszk és Kramatorszk városai felé, amelyeket már napok óta állandó tűz alatt tartanak. Szeverszket pedig a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint teljesen körbezárták. 

 

 

háború Ukrajna Herszon
Kapcsolódó cikkek